Invitatii speciali sunt Robert Rainford si Antonio Pasareli.In cadrul concursului vor avea loc Cupa Radu Anton Roman, cu preparate traditionale romanesti, Gospodina Anului, cu compoturi si muraturi, Cupa Pestisorul de Aur, cu preparate din peste, dar si concursuri de gatit cu preparate reci si prajituri. In plus, copiii vor fi invatati sa ciopleasca in ciocolata. Pentru public, organizatorii au pregatit degustari de preparate culinare si de vinuri, spectacole de teatru ambulant, de teatru de papusi, de mima si pantomima, parada de moda si concerte. Editia de anul acesta este cea mai mare de pana acum, conform organizatorilor. Si numarul de concurenti este mai mare ca in alti ani, pana acum fiind inscrise 56 de echipe.Complexul comercial Polus din Cluj-Napoca va gazdui, intre 12-14 septembrie, cea de-a treia editie a campionatul international de gatit in aer liber, organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (ACEEA). Ca si la editiile precedente, campionatul va avea doua sectiuni - preparate culinare gatite si reci. In premiera, va fi acordata distinctia Radu Anton Roman, jurnalistul pasionat de arta gastronomiei. Cartea sa "Savoureuse Roumanie", cu 358 de retete culinare si istoria lor, a cucerit Franta, iar "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti ", publicata de Editura Paideia ramane una dintre cele mai importante lucrari ale gastronomiei romanesti. ACEEA estimeaza un puternic asalt al publicului clujean, cu peste 15.000 de persoane zilnic. Competitia de gatit se adreseaza deopotriva maestrilor bucatari, cat si celor ce au transformat gatitul in pasiunea vietii lor. Programul evenimentului include o competitie contra cronometru intre concurentii inscrisi la fiecare sectiune, demonstratii de arta culinara, concursuri cu premii pentru spectatori, degustari, concerte de muzica, dar si prezentari de carti de arta culinara. Publicul care va veni la complexul Polus va putea asista la talk-show-ul "La taclale printre oale" si va putea deveni membru al "Clubului gurmanzilor din Romania". La eveniment va participa Dan Chisu, demonstratia sa gastromica urmand sa aiba loc vineri seara, la restaurantul "Napoca 15". Dan Chisu a lansat in acest an, la Braila, cartea "Retete pe muchie de cutit", iar la Cluj-Napoca nu va ezita sa arate cunoscatorilor cat de savuroase sunt descoperirile sale culinare. Presedintele juriului va fi maestrul bucatar Robert Rainford, dar sambata, 13 septembrie, dupa decernarea premiilor, el va imbraca tinuta specifica si va gati in fata publicului, incepand cu ora 21, 00. Prima editie a campionatului de gatit in aer liber s-a desfasurat in parcul castelului Gilau, in 2007.
Kh1ss multumesc mult!
Eram dezinformata vad! Eu stiam ca acest concurs este in mai!
Multumesc de informatii!
Draga mea IRINA ...eu eram interesata de concursul din...CLUJ nu de cel din bucuresti!
Multumesc frumos de informatie!
Am sa fac tot posibilul sa fiu si eu acolo in acea perioada!
Regulamentul competiţiei
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. Competiţia este structurată pe mai multe etape organizate în diferite spaţii de pe teritoriul Romaniei şi la un interval de minim 3 luni calendaristice una făţă de cealaltă. La fiecare etapă este liberă să concureze orice persoană care respectă cerinţele impuse de către regulament şi comisia de jurizare.
Fiecare etapă are două calase : Clasa 1 - Mîncăruri gătite în aer liber, Clasa 2 - Expoziţie de artă culinară.
Fiecare clasă se evaluează separat.
Fiecare clasă are 4 secţiuni:
Clasa 1 - grătar, plită, ceaun, creaţie
Clasa 2 - produse culinare reci tip aperitiv, dulciuri, creaţie, meniu alternativ
La finalul fiecărei etape se premiează:
1- locul I, II, III la fiecare secţiune în parte
2- cupa clasei 1 - concurentului care a câştigat la minim 2 secţiuni (sau care acumulează punctajul cel mai mare)
3- cupa clasei 2 - concurentului care a câştigat la minim 2 secţiuni (sau care acumulează punctajul cel mai mare)
La sfîrşitul anului - respectiv la încheierea campionatului (în urma ultimei etape) se decernează trofeul campionatului. Trofeul campionatului se decernează concurentului care a acumulat cele mai multe puncte în clasamentul general (casamentul anual).
Clasamentul general reprezintă o bază de date cu evidenţa tutror concurenţilor şi a punctelor acumulate la diferite etape din an. După fiecare etapă clasamentul va fi mediatizat prin: web-site-ul oficialal competiţiei www.aceea.ro, presa scrisă la nivel local şi naţional, ştiri la posturile radio-tv. Fiecare concurent poate cîştiga: o secţiune, o clasă, o etapă sau campionatul. Fiecare competitor este liber să concureze la fiecare etapă a campionatului pentru a acumula puncte în clasamentul anual.
Nu se cere dovada studiilor de specialitate pentru concurenţi!
Interdictii
In cadrul competitiei sunt interzise urmatoarele:
1. Inscrierea si participarea in competitie a organizatorilor evenimentului!
2. Inscrierea si participarea in competitie a rudelor membrilor juriului!
3. Inscrierea si participarea in competitie a persoanelor juridice sau fizice care reprezinta membrii juriului!
4. Inscrierea si participarea in competitie a persoanelor juridice sau fizice care reprezinta echipa organizatorilor!
5. Influentarea deciziilor juriului de catre concurenti!
6. Influentarea deciziilor juriului de catre organizatori!
7. Favorizarea unor concurenti de catre membrii juriului in functie de: amicitie, interese comerciale, interese financiare, apartenenta politica, interese publicitare!
8. Influentarea deciziilor unui membru din juriu de catre alt membru al juriului!
9. Influentarea deciziilor juriului de catre finantatorii competitiei (sponsori, parteneri, parteneri media, co-organizatori)!
10. Mituirea membrilor juriului!
11. Influentarea organizatorilor in deciziile luate referitor la premiile speciale!
12. Participarea in competitie cu produse culinare de baza alterate sau expirate!
Raspunderi
1. Fisele de evaluare ale concurentilor sunt completate numai de membrii juriului!
2. Membrii juriului sunt direct raspunzatori de greselile comise in fisele de evalurare ale concurentilor!
3. Este direct raspunzator acel membru al juriului care influenteaza restul membrilor juriului in favoarea unui concurent!
4. Este direct raspunzator acel concurent care incearca sa influenteze membrii juriului!
5. Este direct raspunzator acel concurent care nu se poate integra in competitie datorita nerespectarii regulamentului!
Obligatii
1. Organizatorii sunt obligati sa medieze orice conflict dintre concurenti si juriu!
2. Presedintele juriului este obligat sa supervizeze toate fisele de evaluare ale membrilor juriului!
Termene limita
1. Termenul limita pentru inscrieri este cu o saptamana inaintea competitiei!
2. Termenul limita pentru depunerea contestatiilor de catre concurenti este de 10 zile de la terminarea competitiei!
Condiţii de participare
- numărul maxim de participanţi pentru o echipă este de 3 persoane
- se poate concura şi individual
- taxă de participare pentru stand (10% din valoarea de amenajare a standului)
- ţinută adecvată
- concurentul trebuie să dispună de: materia primă pentru gătit (produsele alimentare brute), vesela necesară, instrumentele necesare pentru gătit şi alte accesorii utile
- cantitatea minimă de mâncare pe care o va găti şi care va fi evaluată de juriu este pentru 10 persoane
- concurentul va semna un formular de înscriere cu valoare de contract între el şi organizatori, în vederea participării la concurs
- ultima dată pentru înscrieri este cu 2 săptămâni înaintea competiţiei
În urma desfăşurării evenimentului, organizatorii vor redacta şi edita un album al evenimentului în care vor fi prezentate:
• echipa organizatorilor campionatului
• co - organizatorii evenimentului
• programul campionatului şi condiţiile de participare
• imagini de la campionat
• numele fiecărui concurent (profesionist şi amator)
• denumirea şi logo-ul fiecărui sponsor
• denumirea şi logo-ul fiecărei societăţi comerciale prezente la eveniment
• reţetele de mâncare ale concurenţilor (vor fi făcute publice numai cu acordul concurentului)
• clasamentul cu rezultatele obţinute de fiecare concurent le fiecare secţiune în parte
• numărul de mâncăruri prezentate şi gătite pe parcursul evenimentului
• componenţa juriului (numele fiecărui membru)
• programul spectacolelor
• numele artiştilor implicaţi în spectacole
• programul ediţiei din anul următor
Criteriile de evaluare - jurizarea concurenţilor
Clasele campionatului
2. Clasa – mâncăruri gătite în aer liber
A). Secţiunea - Mâncăruri la grătar (locul I, II, III)
B). Secţiunea - Mâncăruri preparate pe plită (locul I, II, III)
C). Secţiunea - Mâncăruri preparate la ceaun
- Felul 1 (ciorbă, supă - locul I, II, III)
- Felul 2 (tocăniţe, alte mâncăruri - locul I, II, III)
D). Secţiunea - Creaţie (locul I, II, III)
1. Clasa – preparate culinare reci - expoziţie de artă culinară
A). Secţiunea - Hrană rece - (locul I, II, III)
B). Secţiunea - Dulciuri - (locul I, II, III)
C). Secţiunea – Creaţie - (locul I, II, III)
D). Secţiunea - Meniu alternativ pentru restaurante şi alte locaţii pentru servirea mesei - (locul I, II, III)
Juriul va puncta concurenţii în funcţie de următoarele criterii:
1. gustul mâncării gătite la faţa locului
2. prezentarea produselor alimentare în forma finală
3. prgătirea alimentelor de bază pentru mâncare - dexteritatea concurentului
4. aspectul interior şi cel exterior al standului
5. îmbrăcămintea concurenţilor
Punctajul maxim acordat concurentului în funcţie de fiecare criteriu:
1 gustul mâncării gătite la faţa locului = maxim 10 p
2 prezentarea produselor alimentare în forma finală = maxim 10 p
3 pregătirea alimentelor de bază pentru mâncare = maxim 10 p
4 aspectul exterior al standului = maxim 10 p
5 îmbrăcămintea şi dotarea concurenţilor = maxim 10 p
Decernarea premiilor
În cadrul etapelor se vor premia:
1. Toţi concurenţii înscrişi în competiţie - se vor acorda diplome de participare
2. Toţi câştigătorii concursurilor de gătit care s-au situat pe locul I, II, III la fiecare secţiune în parte - diplome însoţite de medalii, materiale şi produse din partea sponsorilor
3. Câştigătorii claselor artă culinară şi gătit în aer liber vor primii câte o cupă cupa, diplomeînsoţite de medalii, câte un cec în valoare de 500 euro, materiale şi produse din partea sponsorilor
Premii speciale din partea organizatorilor:
1.Premiul special al organizatorilor pentru complexitate
2.Premiul special al organizatorilor pentru creativitate
3.Premiul special al organizatorilor pentru popularitate
4. Cel mai vârstnic concurent înscris în competiţie
5. Cel mai tânăr concurent participant la eveniment
6.Concurentul care a parcurs cea mai mare distanţă până la locul desfăşurării competiţiei
7.Premiul Special - Bucătarul Etapei
8.Premiul Special - Bucătăreasa Etapei
9.Premiul Special - Reţeta Etapei
10.Premiul Special pentru dexteritate
11.Premiul Special - Cel mai aspectuos stand de concurent
Citeste mai multe detalii la adresa: www.aceea.ro
Stimata Doamna, ma numesc Irina si sunt unul dintre organizatorii Campionatului International de Gatit in Aer Liber. Etapa Bucuresti o vom avea in perioada 8-10 mai 2009, Parcul Izvor. Pentru mai multe informatii va rog sa accesati www.campionatdegatit.ro