Buna iti recomand un tort egiptean Foile:
Pentru o foaie
2 albusuri
2 linguri de zahar
1/2 lingura de faina
40 g alune macinate ( daca nu aveti inlocuiti cu nuci)
Pentru crema 1:
6 galbenusuri
6linguri de zahar
340 ml lapte
2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
170 g unt nesarat
esenta de vanilie
Pentru crema 2:
200 ml frisca
150 g zahar
120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca)
Prima data facem foile; batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime ( asa am procedat eu).
Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il amestecam intr-un castron doar cat sa se "dezmorteasca" si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel; punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile .
Buna seara draga Veronica tu stii sa faci negresa? daca da fa o negresa in tava de-la aragaz, apoi o lasi sa se raceasca, dupa ce s-a racit, il dai in doua, faci crema s-au poti cumpara creme din comert, il asamblezi si la urma il decorezi cu frisca s-au ce vrei tu, si iti garantez ca iti iese un tort mult mai mare, schimbi forma, deci nu mai este rotund, eu asa fac mereu cand la ziua cuiva sunt musafiri mai multi...si nu dai gres, acum faci cum crezi, dar nu ai nimic de pierdut daca mai bagi si cate o inovatie...
Numele este pe deplin justificat. Este un tort minunat, usor de facut, elegant si foarte gustos.
Tort Minune
Ingrediente:
- un litru de lapte,
- 14 oua, opt linguri de zahar,
- plus inca zece linguri (pentru caramel),
- plus inca patru linguri (pentru blat),
- doua linguri de cacao,
- trei lingurite de pudra de ness,
- doua linguri de faina,
- un plic de praf de copt,
- mirodenii (vanilie, esenta de migdale sau esenta de rom).
Preparare:
- Intr-o cratita pune la topit zece linguri de zahar. Dupa ce s-a caramelizat, intinde cu miscari circulare zaharul topit pe peretii vasului si lasa sa se raceasca;
- Bate cu mixerul 10 oua intregi cu opt linguri de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adauga semintele dintr-un baton de vanilie, apoi tot laptele.
- Intr-un alt vas, pune patru galbenusuri si bate-le cu patru linguri de zahar, pana se albesc. Adauga putina esenta de migdale sau rom, doua linguri de faina cernuta proaspat, jumatate de lingurita de praf de copt si doua linguri de pudra de cacao, plus trei lingurite de ness si albusurile de la patru oua batute spuma;
- Pune in cratita glazurata cu zahar ars, crema lichida cu lapte, apoi cu o lingura compozitia a doua, relativ uniform. Va arata foarte ciudat dar, la copt, totul se transforma intr-o minune;
- Coace in cuptorul incalzit in prealabil, pentru 40-50 de minute. Cand este gata, scoate vasul din cuptor si lasa tortul sa se raceasca;
- Pune un plataou peste cratita si rastoarna-l, cu atentie, printr-o miscare rapida;
- Ai gata un tort insiropat cu trei straturi: caramel, crema de zahar ars si blat. Este foarte aspectos, asa ca poate fi servit neornat sau decorat cu cateva frunze de menta sau bucatele de ciocolata;
- Daca vrei sa-l transformi intr-o minune la superlativ, stropeste blatul, inainte de a-l rastura, cu coniac (dar in cazul acesta nu mai pui mirodenii in blat) si serveste-l cu fructe proaspete (mandarine, afine sau zmeura) si/sau frisca.
Uite cum l-am facut eu mamei mele: cumperi un blat de tort, cumperi 2 pliculete de pudding le prepari si umpli tortul puddingul e cald, nu fierbinte! Daca vrei mai multe informatii add me: dang3rgirl4you si-ti dau reteta peste 30 min...:*
Eu fac asa si timp de 50 min sunt gata cu tot cu pregatit si copt.
Deci:
6 oua,
1 pahar mare de zahar,
1pahar mare de faina,
1/2 lingurita de soda de mincat stinsa in 1 lingura mare de oţet.
Intelegi?
Le amestei pe toate,nu conteaza cum. Ungi tava cu ulei,si torni aluatul obtinut (ai grija ca trebuie sa fie moale, sa curga).dar poti sa arunci si putina faina peste uleiul din tava, sa nu se lipeasca turta.Inainte de a fi gata poti sai pui fructe de care doresti.
Lasi in cuptor pentru 35-40 min.
Gata. Pofta Buna!
Uppsss...o mica greseala...sunt 3 oua nu 6, daca pui sase, atunci se primeste portie dubla.si dublezi si celelalte ingrediente.Bafta
Http://retete.eva.ro/......29666.html daca nu iti place asta poti cauta tot pe acest site:http://retete.eva.ro
claudya întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: