Uite aici niste retete...
Cartofi frantuzesti:
Cartofi
oua
smantana
sare
piper
Cantitatile pot fi cum doriti voi...cit de mult sau de putin doriti sa gatiti...
Cartofii se pun la fiert in apa cu sare. Intr-o alta cratita se pun ouale la fiert tot in apa cu sare. Dupa ce au fiert, ouale se pun in apa rece. Cartofii dupa ce s-au racit putin se curata de coaja. Se curata de coaja si ouale.
Intr-un vas rezistent la caldura, uns cu unt punem un strat de rondele de cartofi iar peste ei un strat de rondele de oua.Saram si piperam apoi adaugam smantana, cam 3 linguri. Urmeaza alt strat de cartofi apoi oua, smantana si deasupra ramane stratul de cartofi pe care punem smantana.
Se dau cartofii la cuptorul dinainte incins, pina fac o crusta maronie deasupra.
La servire se mai poate adauga o lingura de smantana sau de iaurt, deasupra.
Poze:http://www.gustos.ro/......ti-23.html
Ciulama de ciuperci
2 cutii ciuperci taiate
o ceapa
2-3 fire ceapa verde
usturoi
pasta ardei
ulei
sare
piper
patrunjel verde
200 ml smantana
2 linguri faina
Se curata ceapa si se taie marunt apoi se caleste in putin ulei. Se adauga o lingura buna de pasta de ardei apoi ciupercile taiate. Se completeaza cu apa pina trece peste ciuperci.
Se potriveste gustul de sare si piper si se lasa sa fiarba.
Cind sunt toate fierte faina se amesteca cu 2 linguri faina si putina apa pina ce dispar toate cocoloasele. Se adauga si restul smantanii si se rastoarna peste ciuperci, invartindu-se mereu. Se adauga patrunjelul verde tocat si se lasa sa dea citeva clocote.
Spanac
Spanac crud sau congelat
o cana cu lapte
5-6 catei usturoi
sare
2 linguri ulei
Se curata spanacul daca este crud si usturoiul...In cratita se pune uleiul si usturoiul presat. Se invarte repede sa nu se arda usturoiul, se adauga spanacul( fiert inainte daca este crud si tocat)si laptele.
Se potriveste gustul de sare si se lasa sa fiarba putin.
In cazul in care este prea subtire se poate adauga o lingura de faina amestecata cu putina apa care se amesteca cu spanacul si se lasa sa dea citeva clocote.
Spanacul se poate servi cu ochiuri, oua romanesti, canapele chiftelute sau tocanita de miel, asa cum am servit eu.
Poze :http://www.gustos.ro/......t1150.html
Ciorba de stevie
6 foi de stevie
1 morcov mare
1 patrunjel
1/2 gulie
2 oua
1 gramajoara macris
1 ceapa
2 linguri ulei
Se curata stevia si macrisul de codite.Zarzavatul se rade. Morcovul ras se caleste in putin ulei. Stevia se taie fasii subtiri.Intr-o oala se pune zarzavatul ras si se completeaza cu apa. Se potriveste gustul de sare si piper si se lasa sa fiarba zarzavatul. Ceapa se pune intreaga.Cind zarzavatul este fiert de jumatate se adauga stevia si macrisul si se lasa sa fiarba toate bine.
Ouale se bat bine si se adauga un polonic de ciorba fierbinte.Se invarte si apoi se rastoarna compozitia in ciorba. Se lasa sa dea un clocot si se stinge focul sub ciorba.
Daca doriti sa fie ciorba mai acrisoara se poate adauga putin iaurt.
Supa de salata verde
2 salate verzi
50 g slanina afumata
5-6 catei de usturoi
1 ou
300 ml iaurt
marar verde
sare
piper
1 lingura ulei
Se spala salata verde si se rupe in bucati. Se curata usturoiul si se da prin presa.Slanina se taie cubulete. In oala in care se face supa se pune lingura de ulei si bucatelele de slanina. Se lasa citeva secunde sa se prajeasca se adauga repede, repede usturoiul presat si oul si se invarte pina se intareste oul. Trebuie sa ne miscam repede sa nu se arda usturoiul...
Se adauga apa necesara peste oul cu slanina prajita si se adauga salata si condimentele, potrivindu-se gustul.
Se lasa sa fiarba bine salata. Cind este fiarta, iaurtul se amesteca cu un polonic de supa fierbinte, se stinge focul sub supa si se adauga iaurtul in supa.
Deasupra se pune marar verde tocat.
Cine doreste poate adauga smantana.
Poze :http://www.gustos.ro/......39-15.html
Sper sa-ti fi fost de ajutor!
Cumpara PRACTIC in Bucatarie! Numai retete fff bune, mai ales daca vrei sa schimbi meniul!
Timp de preparare:
60 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
9 oua
un pachet de unt
300 gr zahar
9 linguri de faina
un pachet de zahar vanilinat
esenta vanilie
1 L lapte
Mod de preparare:
Se separa albusurile de gabenusuri.Galbenusurile se freaca cu 150gr de zahar, dupa care se adauga untul topit si racit si 500 ml lapte.Se adauga treptat faina, esenta de vanilie, zaharul vanilinat si laptele ramas.Albusurile se bat spuma cu 150gr de zahar si se adauga la compozitia de mai sus, amestecand usor.Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute, la foc mic.Se lasa sa se raceasca bine, apoi se pudreaza, se portioneaza si se serveste. Pofta buna!
Buna,
Cand sunt in "pana" de idei, iau niste legume (conopida, broccoli, morcovi) si un piept de pui. Iau doua vase (care se gatesc supraetajat, cel de deasupra sa aiba sita), pun in cel de jos un pic de apa (cat sa acopere bucata de piept de pui), apoi in vasul de deasupra asez legumele spala-te si taiate bucati.
Se pune capacul si se aseaza la foc. In maximun 20 de minute este gata totul. Nu trebuie sa-ti bati mult capul. Ceea ce iese, este f f f f gustos (daca mai pui si niste sare si piper dupa gust) si in plus este si f f f sanatos (legumele fierte la abur nu-si pierd proprietatile nutritive). Poti sa faci varinte prin inlocuirea pieptului de pui cu alt tip de carne (asa ai si proteinele necesare) sau prin efectuarea de varietati cu legume (eu ieri am pus si o vatana, spalata si taiata bucati - are un gust extraordiar!). Eu zic sa le incerci... Sa-mi spui si mie daca ti-au placut!
Daniela
adrian_3940 întreabă: