SERBET DE CAPSUNI
1 pahar de zeama de capsuni, 1 kg zahar.
Se storc printr-un tifon des capsuni coapte si parfumate. Se lasa sa se limpezeasca si se pune in tingirea de dulceata zaharul cu un pahar de zeama de capsuni. Se pune tingirea intai la foc foarte moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute. Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece. Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece. Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va incerca de 2 — 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat.
Se acopera tingirea cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat. Se asaza tingirea pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat, si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare. Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie. Se poate pune direct cu lingura in borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.
Serbetul se poate face in casa.
Am o reteta din caietul meu miraculos:
1 kg de zahar, un pahar de suc de fructe(capsuni, zmeura, fragi, etc.)
Se pune la foc intr-un vas smaltuit zaharul si sucul de fructe, intai la foc mic, pana se topeste zaharul, pe urma la foc iute. Se ia mereu spuma. Serbetul este legat atunci cand picaturi din compozitie puse in apa nu se dizolva. Se lasa la racit, apoi compozitia se freaca cu lingura de lemn pana ce serbetul isi schimba culoarea. Se adauga o lingurita de zeama de lamaie si apoi se pune in borcane.
LisaJulie întreabă: