Miry pufos pufos o sa iasa
Pentru aluat
350 g faina
25 g drojdie
40 g zahar
50 g unt
100 ml lapte
1 varf cutit sare
1 ou
coaja rasa de la 1/2 lamaie
Pentru umplutura
200 g martipan
200 g migdale macinate
150 ml lapte
1 lingurita scortisoara
Pentru glazura I
100 g marmelada de caise
2 linguri de apa
Pentru glazura II
100 g zahar pudra
2 linguri zeama de lamaie
4 lingurite de apa
Mod de preparare
Prepararea aluatului
Se pune faina intr-un castron, se face o adancitura in faina unde se pune drojdia frecata cu 20 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa asa 15 minute, dupa care se adauga restul de zahar, untul, laptele, sarea, oul si coaja de lamaie;
Se framanta bine, din aluat se formeaza o bila si se lasa la crescut, la temperatura camerei, dar acoperit timp de 15 minute;
Aluatul, care intre timp a crescut putin se intinde pe masa de lucru, pe faina;
Se amesteca martipanul cu migdalele, laptele si scortisoara si se frama bine, pana devine o masa moale;
Pe foaie se intinde umplutura, se ruleaza;
Cozonacul astfel preparat se pune intr-o tava unsa cu unt, capetele se impreuneaza prin presare, se acopera cu un servet curat si se mai lasa la crescut 15 minute;
Intre timp se incalzeste cuptorul la 180? C, cand cuptorul atinge temperatura se pune cozonacul, se lasa cca 50 minute la copt;
Se scoate dn tava si se lasa la racit;
Se pune marmelada cu 2 linguri de apa la fiert si se amesteca bine, pana devine subtire;
Cat este inca calduta se unge cu ea cozonacul;
Zaharul pudra cu 2 linguri zeama de l-am si 3-4 lingurite mici de apa, se freaca si se pune peste glazura de marmelada.
Pofta buna!
1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie
Coaja rasa de lamiie sau portocala
daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.
daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.
Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste.
se lasa la crescut pana si-a dublat volumul.
apoi se taie aluatul in 4 bucati.
Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute.
1 kg faina calitate foarte buna
130 g zahar
2 oua intregi + 1 pentru uns cozonacul
50 g unt topit si racit
750 ml lapte
coaja rasa de la o lamiie
1 pliculet zahar vanilat
drojdie de 5000 lei( un cub)
Se framinta bine de tot toate ingredientele, vreo 40 de minute, dupa care se lasa la cald la dospit, vreo 40-50 de minute.
Se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in doua, se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.
Se intinde cu sucitorul( facaletul), fiecare bucata si se umple cu ce doriti, cu ce va place mai mult: nuca, mac, rahat si cacao, stafide, fiecare ce pofteste...
Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de ai da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina face o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde de cuptor.
Pofta buna!