In primul rand mascarpone nu este o branza, este o smantana dulce de foarte buna calitate cu un procent foarte ridicat de grasime, peste 80%. Din pacate nu poate fi inlocuita cu un alt tip, de aceea mascarpone este atat de unic si bun. Poti sa faci compromisuri cu diverse combinatii ieftine dar rezultatul nu va fi niciodata la fel de bun cum este folosind mascarpone. Un tiramisu facut cu frisca nu se compara cu unul facut autentic cu mascarpone! Un cunoscator isi va da seama imediat.
Branza dulce cu zahar amestecata foarte fin si apoi cu frisca batuta - amestecand usor. Nu este mascarpone dar poate sa inlocuiasca in reteta de tiramisu, chiar daca un cunoscator isi da seama.
Eu am facut o data asa si a fost bine, desi nu a iesit ca la carte. Dar a fost buna si s-a mancat. Pentru ca sa fie continutul mai usor branza trebuie sa fie mai putina cantitativ decat frisca.
Castorus, florycel intreba cu ce poate fi inlocuita mascarpone-nu daca are si acelasi gust! logic ca este o mare mica diferenta dar mascarponele poate fi inlocuit cu smantana cu 24% grasime si doua plicuri cu praf de frisca.Eu asa am facut pentru ca la mine in oras nu se gaseste mascarpone
Eu folosesc pentru tiramisu o crema foarte gustoasa obtinuta astfel : 5 galbenusuri se bat bine cu 5 linguri de zahar, se pun pe foc si se adauga 10 linguri de vin alb, se amesteca incontinu timp de 1-2 min de cand incepe sa fiarba.Se pune la racit si apoi se amesteca cu 500 ml frisca batuta f bine ( se poate adauga in frisca, un pliculet intaritor de frisca, dar inainte de a se bate, frisca lichida se tine cel putin o ora la rece).
Daca vreti un gust f. asemanator incercati smantana dulce 30% grasime pentru tiramisu, si gustul va fi apropae identic, iese un pic mai subtire decat cu mascarpone(smantana se bate inainte de a se amesteca cu crema de oua). Nu combinati si cu frisca lichida vegetala sau intaritor de firsca ca numa stricati. Tinuta la frigider crema se va intari.
Iti pot da reteta in interegime a cremei fara sa ai nevoie de mascarpone.Intai separi 3 galbenusuri de oua si le zbati bine cu 250g zahar; adaugi 250g branza topita si mixezi totul bine.Cand ai obtinut o compozitie omogena a cekor doua ingrediente adaugi 250-300g frisca, incorporand-o usor cu o spatula. Daca doresti o crema mai densa, adaugi o cantitate mai mica de frisca.
Hey, Florycel, poate fi inlocuit cu branza philadelphia amestecata usor cu lapte condensat nu cu mixerul ci cu o lingura de lemn.Dar cel mai bine este sa-ti faci tu mascarpone. Iata cum se face mascarponele original, nu e greu doar ca iti trebuie termometru de bucatarie pentru fierbere:
1 litru de frisca din cea mai grasa posibila din aceea havy cream, sau smantana foarte grasa dar dulce nu acra, un sfert de lingura de cream of tartar sau sare de lamaie si un praf sare.Se pune frisca la incalzit (nu fiert) la 85 grade C nu mai mult amestecand continuu, apoi se adauga acidul tartric se mai amesteca cinci minute dar sa nu depaseasca 85 grade dupa care se da deoparte si se lasa putin sa se raceasca.Cand e cam la temperatura camerei se pune la strecurat intr-un tifon si se lasa cateva ore in bucatarie si apoi se transfera pentru o zi( neaparat 24 de ore) in frigider.A doua zi se ia din tifon cu lingura se adauga un praf de sare si se pune in cutii care se inchid ermetic dupa care se pastreaza in frigider pana la intrebuintare.Nu stiu cat poti sa o tii la frigider caci nu scria si eu cand fac o si folosesc.Nu e greu dar dureaza ceva dar chestia este ca iese un mascarpone minunat si fara E-uri. Spor la treaba!
Se poate inlocui foarte bine cu smantana de buna calitate si gust.
Castorus, mascarpone este super smantana, dar oare la 80% grasime nu ne confruntam cu oarece unt vartos?
alexxyaSweet întreabă: