Cum e cel mai bine sa gatesti legumele?

Cum e cel mai bine sa gatesti legumele?

In copilarie, indemnul "sa mananci toate legumele" era auzit foarte des si, de obicei, era insotit de proteste infocate. Dar este posibil ca repulsia noastra la ceea ce ar fi trebuit sa fie o mancare delicioasa si atragatoare, sa fi fost datorata unui sir nesfarsit de farfurii umplute cu legume transformate in terci. Nu putem sa dam vina intotdeauna pe bucatar, deoarece fierberea legumelor dincolo de recunoastere era regula pentru generatiile trecute, nu exceptia. Din fericire, astazi s-au schimbat lucrurile.

 

Cum se prepara legumele astfel incat sa-si pastreze calitatile nutritionale

Daca sunt corect folosite, metodele bazate pe incalzirea umeda cum ar fi fierberea (si varietatile sale: fierberea la foc mic si oparirea in apa fierbinte, urmata de clatirea sub un jet de apa rece) ca si fierberea usoara in abur sunt tehnici de baza care pastreaza calitatile nutritive si aroma legumelor.

Fierberea la foc mic este recomandata pentru unele retete unde legumele sunt mai fragile si mai delicate si au nevoie de o gatire blanda. Fasolea uscata si cerealele sunt intodeauna pregatite astfel.

Oparirea consta din introducerea pentru scurt timp in apa clocotita pentru a desface mai usor pielita (rosii), pentru a fixa culoarea si a pastra prospetimea (legumele pentru cruditati), sau pentru o gatire partiala (legumele care urmeaza sa fie calite). Cuptorul cu microunde este de asemenea foarte potrivit pentru legume, deoarece permite gatirea la caldura umeda, care impreuna cu gatirea la abur micsoreaza pierderea de nutrienti solubili in apa.

Atunci cand fierbeti legume, va recomandam sa folositi o oala suficient de mare in care bucatile mici sa poata sa "inoate" cu usurinta, iar bucatile mari sa fie complet scufundate in lichidul de gatire (care nu trebuie sa fie neaparat apa, supa dand legumelor o aroma delicioasa). Gatirea la abur opreste nutrientii si este o alegere buna pentru gatirea rapida a legumelor cum ar fi fasolea pastai, zucchini si dovleceii. Exista vase speciale pentru aceasta metoda, dar puteti improviza, folosind recipiente de aburi perforate puse intr-o cratita.

Inainte de terminarea gatirii se testeaza daca legumele sunt fierte prin inteparea cu varful unui cutit sau gustand. Ca sa obtineti cele mai bune rezultate, bucatile pregatite impreuna ar trebui sa fie de marime asemanatoare. Cand legumele sunt gata, strecurati-le pentru a opri gatirea.

1. Oparirea

Dati in clocot o cantitate mare de apa. Adaugati legumele si gatiti pentru scurt timp. Atunci cand culoarea s-a intensificat si legumele sunt usor crocante si fragede (1-2 minute), scoateti-le din apa intr-o sita.

2. Clatirea pentru oprirea gatirii

Urmatorul pas este clatirea sub un jet de apa rece pentru oprirea gatirii si stabilizarea culorii. Clatiti in asa fel incat toate bucatile sa vina in contact cu apa.

3. Fierberea

Puneti apa intr-o cratita mare si fierbeti pana da in clocot, apoi adaugati legumele (unele retete specifica legumele puse in cratita la inceput, apoi adaugarea apei si incalzirea). Reduceti focul pana la o fierbere blanda, daca asa scrie in reteta.

4. Strecurarea

De indata ce legumele ajung in starea de gatire dorita, inlaturati cratita de pe foc si strecurati legumele in chiuveta. Serviti sau folositi in reteta imediat, deoarece legumele vor continua sa se gateasca in caldura retinuta.

5. Gatirea la abur

Puteti folosi fie o oala speciala, fie un recipient pentru abur intr-o cratita. Puneti apa, dati-o in clocot, apoi adaugati legumele si acoperiti. Potriviti focul astfel incat fierberea sa fie constanta.

6. Cum testati daca legumele sunt bine gatite

Verificati legumele cu cateva minute inainte de momentul in care par gatite. Una dintre cele mai bune metode este inteparea cu varful de cutit. Cand cutitul intra usor in leguma, aceasta este gata.

Pofta buna!

8 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

In aburi.

auran
| auran a răspuns:

La gratar cu apa (abur)

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Tin un regin strict de 20 de ani...si ce va pot spune ca pentru afectiunea hepatica pe care o am...este uimitoare gatirea hranei in cratita speciala cu aburi...Nu se compara cu nici un alt fel de preparare a legumelor... Ele isi pastreaza absolut toate proprietatile...nu este nevoie de sare...sunt excelente...recomand cu toata caldura si responsabilitatea!

| demonangel37 a răspuns:

Bun sfat

| MissCamelia a răspuns:

In aburi!

| Gabystelistu95 a răspuns:

Multumimwinking

| mikella a răspuns:

Aburite.nu prajite

| mony_5661 a răspuns:

Fierte

Întrebări similare