Asta-i o reteta foarte simpla de sos caramel ce da oricaru-i desert un "look" aparte, fie ca vorbim de clatite, inghetata, prajituri, tarte...etc. Poti sa-l tii in frigider vreo 2 saptamani si doar il incalzesti putin inainte de a-l folosi.
Ai nevoie de:
-60 gr. unt
-1 pahar/cana zahar
-1/2 pahar/cana frisca nebatuta ( nu conteaza recipientul cu care masurati, important e ca zaharul sa-l umle, iar frisca sa fie pe jumatate; daca vreti ca sosul sa fie mai gros sau mai subtire, folositi ceva mai putina sau mai multa frisca)
Caramelizati zaharul la foc mic amestecand ca sa nu se arda
Cand s-au caramelizat toate cristalele de zahar puneti untul amestecand continuu pana se topeste
Turnati apoi frisca si continuati sa amestecati pana amestecul e unitar
Lasati amestecul sa se raceasca cateva minute amestecand din cand in cand pentru a avea o compozitie neteda
Cand inca mai e cald puneti-l intr-un borcan la frigider. Incalziti cand vreti sa-l folositi.
Pentru imagini privind etapele gatirii: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/14326/S-O-S-CARAMEL/
Vezi diverse reţete la linkul :
http://www.e-retete.ro/retete/sos-caramel
http://www.ecuisine.ro/retete/deserturi/creme-jeleuri/sos-caramel
http://culinaronline.com/329-budinca-de-gris-cu-sirop-caramel
http://ginuca27.blogspot.ro/2009/11/sos-caramel.html
http://bettykitchen.wordpress.com/tag/sirop-caramel/
http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2012/06/sos-caramel.html
Buna!
SIROP DE CARAMEL
3-4 linguri zahar, jumatate de pahar apa.La foc mijlociu, se lasa zaharul sa se caramelizeze.
Cind este de culoare maro deschis, se ia de pe foc si se toarna cu grija apa. Se puna inapoi pe foc si se amesteca sa se dizolve caramelul.
Dupa gust, se poate subtia si mai tare siropul.
Te pup si Sarbatori fericite!
Necesar:
250 g zahar,
150 ml apa
.
Zaharul se pune intr-o cratita smaltuita pe foc si se amesteca pana devine rumen la culoare, stingandu-se imediat cu apa, dupa care se lasa sa fiarba pana se dizolva zaharul caramelizat. Se foloseste pentru colorarea in maro a diferitelor creme dulci sau a blaturilor sau pentru a se da gust de zahar ars. (Se poate adauga si putin rom.)
Reteta este de sirop de caramel. Pofta mare.
Se ia zaharul ssi se topeste-se caramelizeaza intr-o ccratita cu fund bun pana ce zaharul isi schimba culoarea, devenind brun-auriu, apoi se pune o cantitate de apa cat sa-l acopere si se lasa la fiert, astfel incat apa sa se transforme intr-un sirop mai gros.
Atentie! daca lasi prea mult la fiert sau daca e prea putina apa cand se va raci siropul caramel se va intari de tot.