Se face un rantas din putina faina si ulei.Se adauga cartofii curatati si taiati cubulete.Se pune apa, sare si o foaie de dafin si o ceapa nu prea mare, curatata dar intreaga.Se pune la fiert, la foc potrivit.Se lasa sa fiarba pana sunt gata cartofii.Se scoate foaia de dafin si ceapa.Se poate drege cu putina smantana, in farfurie si se poate adauga leustean, care este mai aromat si da un gust placut.
Asa se face supa de cartofi in ardeal.Nu se amesteca cu celelalte legume. Daca pui toate legumele este o supa de legume, nu de cartofi.
La sfarsit, patrunjel verde, leustean si marar...imediat dupa ce ai inchis aragazul... putin piper si yamy-yamy...
La noi, in Ardeal, ori pui bulion ori pui smantana, nu se inteleg amandoua. Eu nu pun ceapa, dar pun morcovi, ardei, patrunjel si musai doua-trei bucati de slanina. La final adaug smantana si o mai las sa dea cateva clocote. Dupa ce sting focul, adaug frunzele de patrunjel si acopar cu capac. E delicioasa!
Pai uite cum fac eu : pun cartofi, ardei, morcovi, ceapa, toate la un loc si pun delikat de gaina dupa gust si putin ulei; las sa fiarba bine totul apoi pun suc de rosii si un pic de fidea; apoi incep a gusta sa vad daca mai adaug delikat sau nu; la sf pun patrunjel si leustean si o dreg cu ou batut. Tot gustul mancarii o face delikatul de gaina sau vegeta. Pofta buna!
Altceva, ca de exemplu, cartofi pui la supa? Daca este supa de cartofi trebuie sa pui : cartofi cam 1/2 kg, un cubulet de Maggi, o ceapa mica intreaga, un morcov de cam 100 g. La urma, dupa fiert (cam 25 min) pui patrunjel. Nu uita de sare. Pofta buna. Cu zeama asta slabesti sigur 10 kg in 30 zile.
Caleste ceapa putin si pune si leustean. Evita delicat-ul si alte chimicale. Bulionul nu are ce cauta la supa de cartofi - smantana e de baza.
Eu o fac in felu urmator calesc ceapa tai si ardeii cubulete si morcovii pastarnac si un pic de de radacina de patrunjel si adaug si rosii decojite rase pe razatoare toate astea puse imediat ce a inceput ceapa sa se caleasca le calesti si pe ele cam 5 minute la foc mic si dupa adaugi apa si cartofii cat mai multi si taiati cubulete potrivite dupa ce s-au fiert cartofii pui leustean si ai oprit focul lasi un pic sa se aseze si bati un galbenus de ou si il tot amesteci cu zema din ciorba pui cate o lingura eu asa o dreg... familia mea iubeste cum fac ciorba asta... pofta buna sper sa iti iasa bine... p. s: binenteles sare si piper dupa gust si merge si un pic de bors...depinde de gustul fiecaruia
Se fierbe patrunjel, morcov, pastarnac.Cand sunt potrivit de fierte se pun cartofii. Adaug si 2 cuburi de Costita afumata, dua un gust super misto.
Se lasa sa fiarba, si pregatim rantasul.Se pune putin ulei intr-o tigaie, presaram faina. la foc mic.pana prinde o culoare aurie. punem ceapa tocata marunt, lasam putin, apoi pui o lingura de zeama din supa, amesteci. lasa sa fiarba [putin. si torni in supa. mai lasi 15 minute. si done.
Se serveste cu smantana.
Calesc ceapa in ulei, adaug cartofi taiati cubulete, ceapa rondele si carnati afumati tot rondele pun apa cat trebuie sare piper foi de dafin, putin piper si patrunjel si cand sunt fierti cartofi pun rantas(o lingura de ulei prajita intr-o lingura de ulei cat devine putin auriu)si lapte sau smantana. se serveste langa ceapa taiata sarata si cu putin ulei. are gust super tare
Vroiam sa scriu la rantas- calesc o lingura de faina intr-o lingura de ulei (nu ulei in ulei ) pana cand devine putin auriu si il amestec impreuna cu supa
Ma uitam si eu la retete si m-am gandit sa adaug cateva secrete ca sa te poti lauda cu o ciorba buna cu cartofi cum gatesc gospodinele in Bucovina.Intai trebuie sa ai ceva carne de porc, chiar putin afumata, ceapa, morcovi, ardei, telina, o ramurica de cimbru, daca iti place, poti sa pui si tarhon, la ciorba folosesti cartofi dintr-un soi mai tare, care ii tai cubulete si ii pui cand carnea este bine patrunsa. Eu am mania de a experimenta verdeturile ce se pun in ciorbe.Asa ca pune cimbru de camp ca nu o sa-ti para rau, pune frunze de patrunjel, telina, si maghiran la final pentru aroma placuta, si obligatoriu smantana. Daca mananci dietetic sau gatesti o mancare de post pune si leustean si rade o sfecla rosie si acreste cu moare de varza. Nu am spus nimic de sare pentru ca fiecare isi pune sare dupa gust. Eu nu fac absolut deloc rantasuri si nici ingrosali cu faina, iti distrug ficatul si scad din calitatea mancarii.Va doresc pofta buna.