->
Iata cum fac eu o cafea la ibric:
se pune in ibric apa, se pune ibricul la foc mic. Dupa doua minute si jumatate se pun cate doua lingurite si un sfert de cafea la fiecare 175 ml apa. Focul poate creste un pic acum. Se invarte energic continutul din ibric vreme de 30 secunde. Se face o mica pauza... Dupa 30 secunde, se reia invartitul continutul din ibric, in ambele sensuri, favorizand inmultirea caimacului. Catre sfarsitul fierberii, se adauga un varf de cutit de cacao, se amesteca din nou. Cand cafeaua da in foc, se recupereaza cu repeziciune caimacul din ibric si se repartizeaza cat se poate de egal in cesti. Cafeaua neagra se stropeste cu cateva picaturi de apa rece, apoi ibricul se lasa pe masa de la bucatarie pentru linistire. Dupa minim 10 minute se toarna in cesti atent, cu grija sa nu se scape prea mult zat, peste caimacul existent. Se pune langa cesti indulcitorul preferat si se serveste cu zambetul pe buze... Optional, in cafea se poate turna putin lapte.
-> Mie imi place cafeaua turceasca, nu e chiar acelasi lucru cu 'cafea la ibric', e o cafea foarte fina, cu o aroama specifica si foarte tare. Am vazut o batrana in turcia preparand-o si mama o face la fel: se pun cam 2 lingurite/1 ceasca dar cafeaua se amesteca in ibric cu apa rece si se lasa cam 2 min, apoi ibricul se pune pe o plita (nu direct la flacara).
Sper ca ti-am fost de folof.
Buna dimi eu nu fac cafea, sotu se ocupa de acest ritual (bine el bea cafea mie imi face ceai) in fiecare dimineata, dar stiu ca face cafeaua buna pentru ca toti care vin in vizita si serveste cafea facuta de sotul meu, nu pleaca pana nu intreaba care e secretul reusitei...eu stiu ca lasa sa fiarba apa cu zaharul, apoi adauga cafeaua, si lasa sa fiarba la foc mic pana apare caimacul la suprafata, apoi o lasa sa se linisteasca si cafeau e servitao data la o luna mai beau si eu un picut de cafea
Buna,poti pregati cafea din pliculete cumparate de la magazin pui un pliculet de cafea intr-o ceasca zahar dupa preferinte incalzesti apa si o torni repede in ceasca sau daca vrei poti pune lapte in loc de apa cea mai usoara metoda, sper ca te-am ajutat
Pai eu pun in ceasca 2 lingurite de cafea si una de zahar si pun apa clocotita deasupra, amestesc si apoi pun o farfuriuta mica deasupra cestii sa nu-si piarda din aroma:*.
Sincer eu fac cafea de orz, e foarte buna si ajuta unele organe la functionare! Pun apa in ibric, o incalzesc si inainte de a o pune in cana, i-au o linguritza de cafea de orz si o pun in canita mea si dupa pun 2 lingurite de zahar si apoi torn apa din ibric in cana si amestec! Si gata! Degustare placuta!
Eu fac exact ca utilizatorul Caramela. E foarte buna!
Insa ce precizez, este ca pun 2 lunguri jumate de cafea la ibricul aproape plin.
Eu fac cafeaua asa : pun o cana de apa in ibric si 2 lingurite de zahar api las sa fiarba pana ce da in clocot apoi pun 2 linguritse de cafea, amenstec si o las 3 minute sa se limpezeasca. :d sper ca te-am ajutat
LisaJulie întreabă: