Nu stiu ce moft de moda este asta. Fara zahar, doar din prune foarte coapte se poate face gem. Dar dulceata cu fructe intregi, nu. Pentru ca "nu se leaga". Daca pui acel fixgel (sau cum s-o fi numind), deja nu mai este naturala, are chimicala. Mai bine cu zahar.
Nu este un moft, este o dulceata pentru diabetici, gelatina se foloseste la multe dulciuri
Nici eu si nici cine a pus intrebarea nu ne referim la diabetici.
In general pentru asta se face dulceata fara zahar,,, si daca nu este pentru diabetici principiul este acelasi
Merci de raspunspunsul tau din care am dedus ca de fapt cand se spune fara zahar...este un mesaj ascuns cum ca intr-adevar nu se foloseste zahar dar se foloseste altceva care face produsul sa nu mai fie 100% BIO
Bună!
În primul rând, tu CONFUNZI dulceaţa cu gemul :(
* dulceaţa are fructe întregi/bucăţele şi acestea se "scaldă" în acel sirop asemănător mierii de albine
* gemul este o pastă de fructe - fructele sunt ( majoritatea ) ZDROBITE/măcinate.
Reţetele care se găsesc pe net sunt reţete de gem!
Gemul fără zahăr se poate face asemănător cu cel obişnuit, doar că NU se adaugă zahăr şi se fierbe mai mult pentru a se îngroşa la consistenţa dorită!
Evident, pentru a fi acceptabil la gust, trebuie să foloseşti fructe cât mai coapte/dulci ( ca să suplineşti lipsa zahărului ).
Vezi cum se prepară dulceaţa în răspunsul pe care l-am dat la linkul :
http://www.tpu.ro/......as-vrea-o/
Alţii adaugă Gelfix Dr. Oetker pentru îngroşare, dar eu nu-l recomand - vezi linkul :
http://www.revistafelicia.ro/......0%9D_.html
Toate cele bune.
Mama are diabet, ea face atat dulceturi (cu fruct intreg)cat si gemuri cu indulcitor, nu am reteta exacta ca o postam
Nu confund...stiu diferenta dintre ele dar stiu ca este din ce in ce mai cautata metoda "fara zahar adaugat"si ma gandeam ca exista o varianta fara pic de zahar si fara aditivi sau mai stiu eu ce...merci de raspuns oricum
Cu plăcere!
Mda, aici ai dreptate
Acum am făcut o "vizită" şi pe site-ul indicat la profilul tău
Se poate prepara un gem/o dulceaţă de genul celui/ei oferit/e spre comercializare : se folosesc doar fructe proaspete, cât mai coapte deoarece "dulceaţa" acestora ( mai exact fructoza din ele ) va îndulci suficient acel gem.
Dar pentru a se îngroşa suficient va trebui fiartă puţin mai mult decât cea cu zahăr!
Deci, se poate şi FĂRĂ să se adauge măcar 1 gram de zahăr - ideea este ca fructele să fie cât mai coapte.
În schimb, NU mă pricep foarte mult la metodele "comerciale" de conservare fără aditivi/conservanţi
La metoda "casnică", dacă dulceaţa/gemul este destul de dulce şi de consistent/ă, atunci este OK şi se poate păstra 1-2 ani ( fără a avea adăugat conservant ).
În schimb, NU am idee dacă această "metodă" este valabilă în cazul unui gem fără adaos de zahăr; probabil că acesta ar trebui "sterilizat" prin fierbere cu borcanul ( ca şi la compotul de casă )...
Din păcate, asta ţine de tehnologia de fabricaţie ( industrială ) şi nu e punctul meu forte
Multă sănătate.
Merci frumos de completare...cred ca o sa invat doar prin probe... cteva borcane preparate cu zahar, cateva cu indulcitor si cateva doar fructele simple. Apoi la fiecare luna desfac din fiecare cate un borcan si vad ce gust are si deasemeni cat tin acele borcane desfacute. Sper ca cel fara zahar si fara indulcitor sa fie cel castigator
Cu plăcere
Într-adevăr, foarte bună ideea ta
Merge din prune fara zahar. Se mai poate si cu miere, dar nu este foarte ok. Se foloseste indulcitor foarte mult.
Eu îți sugerez sa pui miere.Dar na este nebunesc puțin.Si sa știi ca @nonameagain are dreptate un pic dar mai poți pune si gelifix pentru ca tot iese dulceața! Fara zahăr iese cu prune foarte bine coapte dar iese mai mult gem! Sper ca te-am ajutat!
Ma refer sa nu aiba nici zahar si nici cine stie ce aditiv si ca sa raspund in acelasi timp tuturor care au fost amabili si au dat un raspuns, eu am o plantatie de fructe goji iar din fructe vreau sa fac dulceata dar am observat ca este un curent acum(nu spun ca fite sau sanatate)care cauta sa cumpere cat mai mult bio, unii din motive medicale iar alti ca sunt constienti ca si zaharul si aditivi, dar si chimicalele pe care le folosesti la plante sunt nocive pentru organizm.Deci inca astept un raspuns de la cineva care este oarecum in bransa sau care a facut dulceata fara aditivi si fara zahar.Multumiri celor care au dat un raspuns