1kg faina
3 oua
250gr zahar
200 ml ulei
150 ml apa
100ml lapte
40 gr drojdie.
un praf de sare si arome(vanilie, coaja portocala sau lamaie)
Laptele si apa trebuie sa fie caldute, se amesteca zaharul si drojdia cu lichidele(impreuna cu ouale batute).Se framanta cu faina si praful de sare.Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, sau aproape.Intinzi aluatul pe masa cu facaletul pana ajunge de grosimea unui deget,tai aluatul cu un pahar(gura paharului sa fie unsa cu ulei),le asezi in tava de cuptor, care in prealabil o ungi cu ulei (unt sau margarina)si o pudrezi cu faina(daca nu ai hartie pentru copt), asezi gogosile si le lasi sa creasca inca 15 minute.Le bagi la cuptorul preincalzit cu o temp de 170-180 grade sau foc mediu, cca 20-25 minute.Cu cateva minute inainte de a le scoate le ungi cu ou batut sau cu lapte,si presari zahar.
Cele scrise de Kitt sunt "cojile"de ecler sau choix-uri, se pot umple cu diferite creme dulci, sunt bune a doua zi.Se pot congela(fara umplutura) dupa ce le scoti din cuptor si le lasi sa se raceasca, doar ca trebui sa fii atent sa nu le apese alte lucruri din congelator pentru ca se rup foarte usor.
Cea de sus este o reteta de Choux(sau pentru ecler), contine ulei.
Ceea ce vrei tu nu se numeste gogoasa.Sa nu contina ulei sau sa nu fie prajite in ulei? fii mai precisa.
Foarte bine,daca vrei gogoasa,faci gogosile si le bagi la cuptor,dupa ce in prealabil le-ai lasat la crescut pe tava, cu cateva minute inainte de a le scoate le ungi cu ou si presari zahar pe ele, ca la cozonac(cca 20-25 minute la 170-180 grade,sau foc mediu, cuptorul sa fie preincalzit la aceeasi temperatura). Gogoasa -cozonac-donuts,ca sa fie ca tine
Diferenta este ca vor fi mai pufoase, nu atat de dense ca un cozonac, pentru ca au mai putine oua. Daca vrei o reteta, imi spui si iti trimit una.
Zazu, cred ca ai dreptate nu stiu ce vreau, dar stiu sigur ca vreau o "gogoasa" pe care sa nu o prajesc ca sa fiu mai precis. Detest prajelile. Am renuntat la ele, ca si la mezeluri si ma simt mai in forma.
Gogoşele pentru aperitive
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
1/2 pahar apa
1/2 pahar ulei
1 pahar făină
5 ouă
un praf de sare
grăsime pentru formă
Mod de preparare:
Se fierbe apa cu uleiul, când începe să fiarbă se pune făina în ploaie şi sarea amestecând neîncetat până când se observă că aluatul se desprinde de pe cratiţă. Se dă la o parte. Când compoziţia este caldă, se adaugă cele 5 ouă, unul câte unul, amestecând mereu ş se lasă apoi să se răcească.
Se unge o tavă de copt cu unt sau cu ulei şi pun cu linguriţa grămăjoare de compoziţe rece(aceste drămăjore trebuie să aibă formă de gogoşi şi să fie puse în tavă la distanţă una de alta).Se coc la foc foarte tare. Când sunt coapte se lasă să se răcească bine, apoi cu un cuţit bine ascuţit, se taie se taie căpăcele în aşa fel, ca o parte să răână prinsă. Se umplu gogoşile cu diverse aperitive( pastă de peşte, salata de peşte, icre, salata de vinete, brânză dulce frecată cu unt şi cu mărar tocat, etc)
Un pic modificată, reţeta(cu două-trei linguriţe de zahăr) se pot folosi gogoşele mai mici şi pentru Choux a la creme.
Poftă bună!
anonim_4396 întreabă:
stnvlro întreabă: