Lasagnele sunt paste preparate din aluat cu ou, sau in diferite cazuri aluat verde cu ou.
Aluatul cu ou:
pentru. cca 600 gr. paste: 500 gr faina alba 000, 5 oua, o lingura ulei, sare.
Se cerne faina pe o planseta, se face in mijloc o gropita in care se sparg ouale (se calc. un ou la fiecare 100 gr faina sau 7 oua la 1 kg faina) si se adauga uleiul cu putina sare. Se framanta aluatul energic pana va deveni omogen si elastic (cca 10 min). Daca este prea moale (ouale sunt mari) se adauga putina faina; daca este dur (ouale mici), putina apa calduta. Se formeaza o minge care se pune intr-o farfurie presarata cu faina, se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 20 min. Se intinde cu sucitorul, pe planseta presarata cu faina, o foaie subtire care se taie dupa dorinta (poti folosi rotita de taiat aluat...este in comert...si-ti va fi mult mai usot... o dai intai prin faina si apoi tai cu ea).
Aluatul verde cu ou: 500 gr faina, 180 gr spanac fiert, 5 oua, o lingura ulei, sare.
In afara de ingredientele si modul de operare de la aluatul simplu cu ou, la acest aluat se adauga spanacul fiet, scurs bine de zeama si trecut prin sita sau maruntit la mixer. Se framanta la fel 10 min pana se obtine un aluat omogen si elastic... dupa care se formeaza o minge ce se pune pe o farfurie presarata cu faina, se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 20 min. Se intinde o foaie subtire pe o planseta presarata cu faina, care se taie apoi ca niste taitei, mai lati sau dupa preferinta.
Secretul ca foaia sa iasa subtire este ca aluatul sa fie elastic, nu prea dur, dar nici prea moale...mama mea imi spunea ca aluatul trebuie sa aiba consistenta lobului de la ureche... daca asta te ajuta... dar vei castiga experienta daca incerci...chiar daca gresesti prima oara... a doua oara iti va fi mai usor si sigur vei reusi... Daca cumva ouale sunt mai mari sau mai mici am scris ce trebuie sa faci ca aluatul sa fie potrivit pentru lasagne...si intinzi cu sucitorul usor in toate directiile aluatul...nu apesi prea tare ca sa nu se lipeasca de planseta sau masa... SUCCES si POFTA BUNA!
Cu facaletul, traditional, in zonele rurale ale italiei foarte putini au masini de intins paste
Ca si taiteii bunicii: aluatul framantat f bine, lasat sa odihneasca cat are nevoie si apoi intins cu sucitorul.
Atentie: daca aluatul nu este f bine amestecat sau nu-l intinzi treptat, cu grija, atunci nu vei reusi sa-l intinzi suficient de subtire!
De asemenea, conteaza f mult felul, compozitia si calitatea fainii!
Tr sa faci aluatul, special, apoi il intinzi cu sucitorul, si il tai in dreptunghiuri
dar trebuie sa fie subtire!
dar cel mai bine, iei foile gata facute si scapi de cateva ore de munca...
Ca pe foaia de placinta? Cred ca te vei chinui sa le tai ca de intins le intinzi.
Draga Eileen din fericire e cam in domeniul care ma pricep cat de cat si in conditiile pe care le-ai pus la aceasta intrebare nu ramane decat sa le intinzi cu un facalet... e putin mai mult de munca dar intr-un final o sa iti iasa ceva asa bun la care ai muncit cu drag... Le intinzi in in fasii lungi apoi le tai in forme dreptunghiulare... sper sa iti iasa perfect... Pofta buna
anonim_4396 întreabă:
brunetta24 întreabă: