Alimentatia poate reduce riscul de a te imbolnavi de gripa sau raceala, pentru ca un stil de viata sanatos iti ajuta sistemul imunitar si te ajuta sa te pazesti de boli precum cele de mai sus.
Secretul nu este sa astepti pana cand te imbolnavesti pentru a face schimbari in alimentatie, ci sa previi boala schimbandu-ti felul de a te hrani acum. Iata cateva sfaturi.
1. Bazeaza-te pe alimente, nu pe suplimente de vitamine!
E un lucru stiut ca alimentele sunt mult mai bune ca surse de vitamine decat suplimentele de la farmacie. Spre exemplu, o portocala e mai buna decat o pastila de vitamina C, intrucat portocala contine o combinatie de nutrienti - magneziu, potasiu, vitamina B6 si antioxidanti. Si consumul de fructe bogate in vitamina C iti va intari sistemul imunitar si te va pazi de infectii virale. Motivul pentru care fructele si legumele sunt mai bune in protejarea sistemului imunitar este ca ele contin si vitaminele A si E, care lucreaza alaturi de vitamina C in a-ti apara organismul si a-ti tine intreg corpul sanatos.
2. Mananca mai multe fructe si legume
Acum ca stii ca fructele si legumele fac minuni pentru organismul tau, e vremea sa incepi sa le incluzi in dieta ta zilnica. Oamenii tind sa manance mai putine fructe si legume iarna, desi este inversul a ceea ce trebuie sa faca. Cu totii avem nevoie de cel putin 5 portii de fructe si legume zilnic pentru a primi necesarul de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.
Un mod prin care poti consuma mai multe fructe si legume e sa incorporezi sucurile in dieta ta. Nu orice suc va functiona, totusi. Asigura-te ca bei doar sucuri naturale 100%, fara multe calorii sau zahar.
Profita de ofertele de sezon si cumpara multe portocale si grapefruit-uri, care sunt atat sanatoase, cat si mai ieftine in sezonul rece. Fa-ti aprovizionarea cu citrice si vei fi protejat!
3. Tine o dieta echilibrata
In timp ce vrei sa te concentrezi pe a creste cantitatea de fructe si legume, trebuie sa tii minte si ca restul de alimente pe care le consumi trebuie sa iti dea nutrientii de care are nevoie sistemul tau imunitar. O dieta echilibrata contine carnuri slabe, peste, pui, lactate degresate, paine intregrala, nuci si seminte.
Sursele de proteine cele mai mari, carnea slaba, ouale si lactatele sunt importante pentru ca iti furnizeaza aminoacizii de care corpul tau are nevoie pentru a isi construi componentele sistemului imunitar. Carnurile slabe contin de asemenea fier si zinc - deficientele acestor minerale in organism cauzeaza un sistem imunitar slab.
Desigur, e foarte important si sa eviti mancarurile nesanatoase. Tine-te deoparte de zaharul in exces si grasimi.
4. Consuma alimente care sporesc imunitatea
In general, alimentele ce sporesc imunitatea sunt cele proaspete, organice, usor de digerat. Acestea includ lapte si iaurt proaspat, organic, fructe, legume si cereale. In aceasta perioada ar trebui sa fie evitate mancarurile care sunt greu de digerat. Spre exemplu, alimentele procesate ce se gasesc in comert, precum si cele congelate sau conservele nu sunt prospete si sunt dificil de digerat. Astfel, ele scad imunitatea. Mancarurile carora li s-au adaugat chimicale sau conservanti incetinesc sistemul digestiv si blocheaza canalele de circulatie, ducand la un sistem imunitar lenes si compromis.
Alimentele care hranesc organismul in sezonul iernii, rece si uscat, sunt cele cu gust dulce, acru si sarat. E bine sa eviti produsele acide sau amare in timpul iernii, desi, teoretic, toate tipurile de gusturi trebuie incluse in dieta dumneavoastra. Mancarurile calde, pregatite in casa sunt ideale, atata vreme cat nu sunt preparate prin prajire in ulei si sunt pregatite cu uleiuri usor de digerat, precum uleiul de masline. Evita mancarurile reci, intrucat acestea incetinesc sistemul digestiv si scad imunitatea.
5. Si daca deja te-ai imbolnavit...
O nutritie potrivita e inca foarte importanta daca ai racit sau ai gripa. Chiar daca n-ai pofta de mancare, incearca sa consumi trei mese pe zi si nu uita sa mananci multe fructe si legume. E important sa iti iei destula energie din mancarurile pe care le consumi cata vreme te recuperezi. De asemenea, e important sa previi deshidratarea band lichide multe, precum apa sau sucurile 100% naturale.
Descopera si alte sfaturi utile pentru alimentatia sanatoasa in sectiunea speciala Gustos.ro.
Voi cum va paziti de raceala?
Bună.
Mult ceai de soc în care pun felii de lămâie și miere naturală de albine.
Pa, pa.
Ce poftă ne faci, norocosule! Nu-mi spune că faci și plajă!
Eu, dacă nu îngheț bine, bine de tot (în același timp cu oboseala sau foamea), nici nu răcesc. Iar dacă simt totuși că este posibil să mă prindă răceala, iau repede o Aspirină și a doua zi sunt ca nouă.
A, și treaba cu geamurile deschise chiar e adevărată.
Plus, este foarte plăcut să dormi sub o plapumă caldă și să inspiri aerul curat și rece de afară.
Parca lipseste din articol lichidele:ceaiurile calde de catina,macese,indulcite cu miere! Mai ai nevoie de fibre pe care le poti asimila din cereale integrale combinate cu iaurt, o lingurita de polen, o lingurita de seminte de in macinate si un pic de miere! Si mai e ceva foarte important :inainte de a manca -spala bine mainile!
Cu fructe care contin vitamine in special vit c si o alimentatie bazata mai mult pe legume
1) Multa vitamina C luata sub diverse forme :
- tip pastile
- efervescente
- fructe/legume : le trec in ordinea continutului de vitamina C ( nu portocalele sunt apogeul ) : macese, coacaze, kiwi, broccoli, capsuni, portocale, lamai, grefe, mandarine, spanac
- sucuri naturale
- Cavit imun
2) Hidratare foarte buna : consum mare de lichide ( bautura, supe/ciorbe )
3) Miere
Multe fructe si legume,usturoi, ceapa, ceai si fara alimente reci in timpul iernii (sau cu masura)
Cu ulta vitamina C creaza imunitate si ceaiuri cu lamaie! si fructe cu vitamine
Pai eu manac numai si numai sanatos si nu racesc de loc mai ales ca fac sport(MMA)nu prea racesc deoarece daca faci sport organismul va fi mai sanatos si rezistent
CAT MAI MULTE CITRICE...acestea sunt bogate in vitamine mai ales in vitamina C care este vaza sistemului imunitar!
Ma duc la medic,il intreb ce e de facut. Apoi ma duc la farmacie,cumpar ceea ce amde cumparat,cumpar un COLDREX,ma urc in pat, mainvalesc cu plapuma groasa, ma uit la televizor in timp ce beau COLDREX cu gust de lemon!
! Daca esti racit/a,mananca sanatos de exemplu: legume si fructe. Daca te doare capul si burta, bea ceai, si stai in pat, in plapuma, bagi picoarele in apa fierbinte cu sare sau fara, nu manca multa carne.:]
Ceauri multe,alimentatie sanatoasa, fructe, miscare medicamentele sunt doar asa noi conteaza sa prevenim raceala