Sunt cateva secrete:
1. fasolea trebuie pusa la inmuiat cu o zi inainte, dupa care se arunca apa
2. se fierbe in 3 randuri, din care prima si a doua doar pana ce intra apa in clocot, dupa care se arunca apa iar fasolea se pune in apa preincalzita (50-60 grade) pentru noua fierbere. A treia fierbere se face indelungata, pana ce se inmoaie foarte bine boabele si chiar incep sa se sparga cojile. In prima apa punem si un pic de sare, care va ajuta.
3. Se toarna apa cu fasolele printr-un strecurator (nu sita! ). Zeama scursa se poate folosi daca doresti pentru alte mancaruri. Boabele ramase in strecurator se apasa usor cu o lingura de lemn, cand miezul va iesi prin gaurile strecuratorului in oala pusa dedesubt, iar cojile raman retinute in interiororul strecuratorului.
4. Miezul de fasole adunat in oala se curata de eventuale resturi de coaja ce ar fi trecut din greseala prin gauri, dupa care se amesteca foarte bine cu usturoiul pasat si eventual alte condimente (dupa gust). Pasta rezultata va avea o textura fina, asa cum o doresti...
Mixer vertical si apoi o dai prin sita.Eu asa fac si iese foarte fina si cremoasa.
La fasole trebuie sa faci asta. Pui apa cu sare si fasolea la inmuiat din ziua precedenta. Apoi pui apa calda cu putina sare lsa fiert si-i dai un clocot. Asa faci si a 2-a si abia in a 3-a apa o fierbi definitiv pana se inmoaie. Apoi o treci prin strecuratoare (nu sita) si vor ramane cojile prin apasare cu o lingura de lemn. Apoi o mixezi cu orice: blender, mixer, etc.
Nu ai blender? cand o bati lasa cu fasolea putina apa din aia in care a fiert, o face mai fina si oricum absoarbe apa deci nu o sa-ti fie ciorba. Eu nu o trec prin sita si tot fina iasa, dar fierb fasolea f f bine.
Iese fina cu orice dar, cu conditia sa inlaturi cojile.
Daca nu ai stiut cum sa o faci la fiert, o treci prin sita (inainte de pasare).
Sirbu_Adelïnä_2000 întreabă: