Uite cum o fac eu atunci cand sunt in criza de timp (adica de fiecare data):
Ingrediente: un pachet cu foi de placinta; 1, 5 -2, 00 kg de mere spala-te, si date pe razatoarea mare cu tot cu coaja; 4 linguri de zahar tos; scortisoara si alte arome dupa gust.
Mod de pregatire: iei tava mare a aragazului, o gresezi cu ulei (eu am o pensula de bucatarie pe care u utilizez doar la asta, dar merge si cu o bucatica de tifon) si apoi pui cate o foaie de placinta, dau cu putin ulei pe marginile foii si pe mijloc); dupa ce ai pus a 5-a foaie, pui 1/2 din merele rase peste care presari 2 linguri de zahar, scortisoara, nuci sau orice iti place tie; incepi sa pui urmatoarele 5 foi dupa descrierea de mai sus si la urma restul de mere; foile ramase, le asezi pe deasupra tot una cate una, unse cu putin ulei. marginile le pliezi in sus si pui tava in cuptorul fierbinte. Este gata atunci cand foile de deasupra devin aurii.
Atentie, nu exagera cu uleiul...eu trasez cu pensula targinile foii si un "X" in mijloc...
Sper sa iti placa
Gasesti pe: www.gustos.ro
Este un site foarte complex si foarte interesant.
O reteta simpla si rapida...ca la bunica acasa... pui doi pumni de faina 3 linguri de untura le amesteci bine cu mana. un praf de sare, o lingura de zahar, un ou, un varf de cutit de bicarbonat si putin lapte cat sa lege aluatul.se fac doua foi...mere poti sa pui cate vrei tu.sau cate ai...se dau pe razatoare se storc un pic se pune zahar dupa gust.vanilie scortisoara doua linguri gris.se pune intre foi .foaia de deasupra se inteapa cu furculita(merele le poti cali un pic daca vrei). pofta buna si spor la treaba.in 20 de min totul e la cuptor.
Placinta cu mere
Ingrediente
Foi
15 linguri de apa minerala sau sifon (225 ml)
15 linguri de faina cu varf (425 g)
7 linguri de ulei
50 g de margarina sau unt + 2 linguri de faina
Umplutura
10 mere mari
6-8 linguri de zahar
1 ligurita scortisoara
1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
Foile
1Se face o coca din apa minerala, faina si ulei. Daca inca se lipeste de maini se mai pune putina faina.
2Se amesteca cele 2 linguri de faina cu margarina de la temperatura camerei. Rezulta o „ciulama" moale si usor de intins.
3Se pudreaza masa/planseta cu faina si se intinde din aluat o foaie cat se poate de subtire. Se intinde „ciulamaua" uniform, pe toata foaia. Se impacheteaza cu margarina spre interior. Se da la frigider minim 30 de minute.
Umplutura
4Se rad merele, se amesteca cu zaharul si scortisoara intr-o cratita apoi se pun la foc mic sa se mai evapore zeama. Daca nu aveti timp puneti un strat de pesmet pe prima foaie in tava. Daca e prea multa zeama, exista riscul ca foaia de jos sa nu se coaca.
5Se unge o tava de aragaz cu ulei si se tapeteaza cu faina. Coca se imparte in 2 parti egale si se intind 2 foi. Se pune prima foaie in tava, merele (calite), a doua foaie si se da la cuptor la foc mic-mediu (375°F) cam 45 minute. Cand s-a rumenit este gata.
DaciaRomania întreabă: