anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum sa gatesc crevetii?

3 răspunsuri:
| machupicchu a răspuns:

Personal ii mananc numai fierti cu salata, maioneza si lamaie...

| Silvia a răspuns:

In mare :d

| urbanghost a răspuns:

* Pentru a decortica un crevete, apucati-i capul intre degetul mare si aratator, apoi trageti-l si rasuciti-l pana cand se desprinde de coada. Desprindeti picioarele de dedesubt, apoi desprindeti usor carapacea cu degetele, lasand intacta carnea inauntru.
* Creveti mici se pot gati sau consuma ca atare, dar in cazul celor cat un deget sau mai mari, trebuie sa asezati crevetele decorticat pe o parte si sa-l crestati pe spate de la gat pana in varful cozii, dand la iveala o vinisoara neagra – aceasta este intestinul crevetului. Se poate scoate cu ajutorul unui cutit – dureaza doar o clipa si operatia se poate efectua inainte sau dupa preparare.
* Nimic nu se compara cu crevetii intregi. Decorticati-i pe masura ce-i mancati, desprinzandu-le capetele si sorbind zeama consistenta din interior. Pentru a-i gati, aruncati-i in apa clocotita si sarata si lasati-i sa fiarba cateva minute, pana cand se inconvoaie, devin rozalii si sunt fierbinti in intregime.
* Crevetii intregi, nedecorticati sunt nemaipomeniti la gratar sau pur si simplu fierti si consumati cu maioneza. Creveti decorticati sunt fantastici la prepararea cu specific asiatic; puteti sa-i faceti si la gratar, dara aveti grija sa nu-i lasati prea mult. Sunt gata imediat ce devin roz si s-au incins.
* Crevetii sunt foarte gustosi daca ii dati prin putina faina condimentata cu ardei iute faramitat si ii prajiti in ulei incins; sunt deliciosi si crocanti, alaturi de o bere rece.
* Pentru a gati 450 g de crevete, puneti la fiert 2 l de apa.
* Puneti putine sare in apa. Puteti adauga si suc de lamaie daca doriti.
* Opriti focul si turnati toti crevetii in apa.
* Lasati sa se inmoaie 3-5 minute sau pana ce sunt gata. Crevetii sunt foarte buni atunci cand sunt gatiti usor.
* Verificati taind unul in jumatate. Daca carnea sa este opaca in totalitate, atunci este gata.
* Scoateti-i din apa fiarta imediat.

Etapa a II-a

* Fierberea sau inmuierea rapida a crevetilor este cea mai comuna metoda, dar crevetii pot fi teoretic gatiti in orice fel: intr-o cratita cu unt sau ulei, intr-o tava, pe un gratar, intr-un vas cu aburi sau intr-un cuptor incins.
* Crevetii se supragatesc rapid si devin prea tari. Crevetii medii (cu o lungime de 5-7 cm) au nevoie de numai 2 minute; crevetii mai mari au nevoie de 3-5 minute.
* Adaugati creveti gatiti la feluri de mancare calda numai la finalul timpului de gatit astfel incat ei sa nu continue sa se gateasca.

Sfaturi:

Aveti grija sa nu gatiti prea mult crevetii, ei vor deveni prea duri si isi vor pierde din aroma.