Fierbe-o la cuptor, la foc mic timp de 3 ore, unsa cu unt si invelita in folie de aluminiu sau pusa intr-o punga speciala de cuptor.
Ai incercat sa o bati inainte? mama o bate cu partea cu ''spini''(nu le stiu exact denumirea) a ciocanului de batut carne.
Bati bine feliile de carne, ungi carnea cu putin ulei de masline si condimente si o tii la rece cateva ore.
Presupunand ca vrei sa faci friptura, dar la fel se poate pregati si pentru snitele: feliezi carnea, bati feliile pe ambele parti, le condimentezi cu sare, piper si ce mai doresti si le lasi in frigider la macerat peste 5 ore.
Daca faci friptura atunci poti adauga vin cand friptura este aproape gata.
Nu sara carnea de vita decat atunci cand o servesti. In rest, intr-adevar, o fierbere indelungata poate sa faca mai moale carnea de vita. Totusi, ai mare grija, trebuie sa te uiti atent cand cumperi carnea, sa aiba fibrele cat mai putin pronuntate. Daca vrei sa o faci pe gratar, iti recomand sa bati carnea si cand o servesti sa pui unt si sare. Atentie, uleiul pe care il recomanda lumea nu prea este recomandat la carnea de vita.
Deci vrei sa fragezesti carnea de vita..eu zic sa o bati nu o fierbe pentru ca isi pierde din aroma, miros, savoare... parerea mea
Pentru un gratar perfect, las-o la marinat de seara pina a doua zi; marinata mea preferata este dintr-un amestec de sos de soia si vin alb sec, o ceapa mica taiata inele, 1 morcov mic taiat rondele, citeva foi de dafin, eventual citeva boabe de piper verde; a doua zi o pui pe gratar, doar dupa ce o scoti de pe gratar adauga sare, piper verde macinat, maghiran sau busuioc, neaparat o bucatica de unt, eventual si sos de hrean; serveste totul fierbinte cu garnitura preferata
Experienţa mi-a demonstrat că, orice i-ai face, vaca bătrînă nu mai revine la adolescenţă. E valabil şi cu oamenii Tot din experienţă: vaca bună de mîncat se cheamă viţel sau mînzat şi e moale de cînd o cumperi. Să aibă culoare proaspătă, roşu deschis sau rozaliu închis şi fibra măruntă. Dacă trece şi degetul prin ea, eşti pe drumul cel bun. Asta e carnea aceea pe care o frigi sau o prăjeşti doar cîte trei minute pe fiecare parte şi se topeşte în gură. Ai grijă, e mai scumpă.
PS: marinatele au şi ele rostul lor, la fel şi cuptorul sau fiertura. Dar cu vacile bătrîne nu e de glumă