CAM GREU DE EXPLICAT IN CATEVA RANDURI. CE AS FACE EU? I-AS POVESTII NEPOTELULUI MEU CUM DINTR-O SAMANTA ATAT DE MICA CRESTE O PLANTA MAMA CARE ARE SI EA COPII EI,{IN CAZUL TOMATEI}CUM LA INCEPUT ACESTI COPILASI SANT MICI SI NEAJUTORATI SI VERZI DAR CARE AU EI ACOLO IN INTERIORUL LOR NISTE ENZIME CARE SANT ASEMENI UNOR SOLDATEI {numiti enzime }FOARTE BINE ORGANIZATI SI DOTATI{de la d-zeu }CARE SANT PE POZITIE LA ORICE ORA PENTRU A SE LUA LA HARTA CU ORICE MICROB CARE AR FI PUTUT EXISTA { pe mainile noastre de afara de la joaca, de pe marul care... a cazut pe jos sau de la mana care am dus-o la gura uitand ca nu-i voie...} i-as arata cand se poate cum o gogonea are ea atata forta si putere de viata incat ea se roseste in cateva zile, tocmai ca sa ne placa noua acel gust minunat, si ca sa ii dam noi posibilitatea sa ne faca atat de mult bine.insa pentru aceasta trebuie sa o punem acolo...in burtica. ii vom demonstra apoi ce gust minunat si secret poate sa ne descopera acest fruct care era odata mic, si neajutorat, si verde, impodobind o farfurie cu 1-2 rosii taiate cu maiestrie, si asezate la fel, stropite cu putina zeama de lamaie, cu putin ulei de masline.alaturi de o frunza verde de salata, cateva masline si chiar un ou fiert taiat rondele, peste care am lasat sa ploua din razatoare fulgi de cascaval,{acestia nu din abundenta}si chiar seminte de susan {o sursa ideala de calciu}iar apoi sa facem cea mai dulce invitatie de a descoperii acel secret ce se afla pe acel platou si de a da ocazia soldateilor sa-si faca lucrul lor.Desigur vom participa si noi la acel ospat. iar povesti asemanatoare vom gasi si referitor la :morcov, telina patrunjel si celelalte. Le vom taia in supe in diferite feluri si diferite figurine, la nevoie le vom stopi cu suc de lamaie si le vom garnisi cu smantanica slaba si imaginatia noasta ne poate oferii mii de solutii.{nu vom obliga, nu vom folosii cantitati mari, si vom avea interesul sa-l mai intrebam pe copil si peste zii asa cum i s-a parut minunatul gust de pe platou? oare am descoperit noi secretul acela pe care ele{rosiile}pretindeau ca-l AU? data viitoare vom mai adauga ceva, ceva la care ele, nici nu se gandesc saracele... succes.
In nici un caz sa nu-l fortezi!
Da-i exemplu, sa te vada consumand!
Iar la masa scoate-i legumele din farfurie, ostentativ, si mananca-i portia de legume.
Dupa un timp il va enerva si nu te va lasa...
Fa-o in joaca. Ei recepteaza mai usor astfel.
Fetita mea manca lapte si produse lactate ca sa-i creasca parul si sanii
Rosiile sunt foarte acide iar pe copiii ii "pisca " pe limba mai ales daca au si candida, zarzavaturile le poti face un piure sau date prin strecuratoare, cand eram mica uram cotoarele de leustean, marar sau pielita de rosie din ciorba, si acum la fel...si uite ce mare m-am facut! trebuie sa faca si el mofturi ca toata lumea, tie iti plac tote mancarurile? gandeste-te ca tie daca nu iti place ceva iti poti gati singura alt fel de mancare dar copilul trebuie sa accepte ce i se pune in farfurie...nu e just! pupici.
Cand eram mica, si eu faceam la fel.asa ca, nu-i nici o tragedie Singur o sa-si doreasca sa le manance cand o sa-si dea seama de importanta legumelor fara de care mancarea n-ar mai fi atat de delicioasa!
LisaJulie întreabă: