Noi avem un butoi de tabla, asa cum a zis si Cristian, dar in interiorul lui am pus un fel de gratar si am pus carnatii pe el, focul se face mai tare si ei nu se prea afuma, aproape se prajesc. Dupa ce se scurg un pic ii pui la rece si ii mananci asa, fara sa mai fie prajiti in tigaie. Pofta buna.
Procedezi mai intai la confectionarea unei afumatori.Pentru asta ai nevoie de un butoi de tabla poate fi si din lemn.Sapi un santulet prin care circula fumul.La un capat este butoiul iar la celalalt faci focul.Ca lemne eu folosesc lemn de prun, fag, rumegus.Deasupra butoiului pui niste bete de care atarni carnatii si apoi acoperi cu niste toale sau haine vechi.Se mai pot afuma si in podul casei dar dureaza ceva mai mult.
Ca sa aiba culoare frumoasa, fumul trebuie sa fie cald, nu rece, ca la slanina – ma lamureste femeia. Noi afumam cu lemn de esenta tare: salcam, prun, stejar uscat. Daca se afuma cu lemn de esenta moale si ud, se innegresc. Flacara se asaza sub carnat. Se afuma maximum o ora, iar cand incepe sa picure din ei, ii dam deoparte, pentru ca se usuca prea tare.
Parinti mei ii afuma cu rumegus, la fum continuu trei patru zile si la o inaltine de circa 1 m fata de vatra in care mocneste focul ( fara flacara)
DaciaRomania întreabă: