Bună,
1. Se încinge cuptorul la 130⁰C.
Se tapează 2 tăvi cu foaie de copt.
Se aşează albuşurile într-un vas mare, curat şi se bat cu mixerul la viteză mică. Când capătă consistenţa spumei, se mareşte viteza mixerului la mediu si se bat pana ce se obţine o compoziţie batoasa, care rămâne pe paletele mixerului. Albuşurile nu se bat excesiv, pentru că vor face cocoloaşe sau vor deveni prea pufoase.
2. Se adaugă zahărul, câte o lingură pe rând, în timp ce compoziţia se bate la viteză mare, până ce se obţine o textura de bezea, lucioasă şi consistentă – operaţiunea poate dura până la 10 minute. În acest moment, zahărul ar trebui sa fie dizolvat complet.
3. Se aşează compoziţia pe foaie de copt cu ajutorul unei linguri mari de metal. Opţional, se colorează bezeaua cu colorant alimentar sau se aduga cacao şi se amestecă.
Se aşează bezelele la cuptor, se dă caldura mai incet la 120⁰C si se lasa 1 ora.
Se închide focul şi se lasă la răcorit în cuptor.
Sper că te am ajutat.
Foarte simplu. Ai nevoie de 3-4 oua (pentru 12-14 bezele, cam 3 oua medii sunt suficiente) si de o cana cu zahar. Separi albusurile de galbenusuri, punand albusurile (pe care le vei folosi) intr-un castron mai mare. Le bati cu mixer-ul 2-3 minute, pana ce devin cat de cat consistente, apoi pui zahar putin cate putin, continuand sa le bati cu mixer-ul. Dupa aceea, iei o tava mai mare, o ungi cu putin ulei si le pui cu o lingura, dar nu foarte apropiate intre ele, fiindca exista riscul de a se lipi intre ele. Cuptorul trebuie incalzit inainte, timp de aproximativ 10 minute, iar apoi le lasi sa se coaca la foc mic sau mediu, cam vreo 10-15 minute.
Bună!
Vezi diverse reţete de bezele la linkul :
http://www.laurasava.ro/2012/07/13/bezele/
http://www.gustos.ro/retete-culinare/bezele-simple.html
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/dulciuri/bezele-1377/
http://www.la-baguette.ro/......e-baza.htm
http://retete.flu.ro/......i-de-casa/
http://www.bucataras.ro/cautare-retete/tag/bezele.html
Toate cele bune.
Buna!
BEZELE
4 albusuri, un praf de sare, 225 g. zahar tos
Preincalzesti cuptorul la 110 grade C (foc mic).
Pui albusurile intr-un bol mare (cu cat bolul e mai mare, cu atat mai mult aer va veni in contact cu albusurile, iar spuma se va intari) si incepi sa le bati, din ce in ce mai repede, cu telul sau mixerul.
Adaugi un praf de sare si continui sa bati pana cand spuma se intareste.
Adaugi doua linguri de zahar, "in ploaie", continuand sa bati pana cand acesta se dizolva. Pui inca doua linguri de zahar si procedezi la fel pana cand folosesti tot zaharul. E foarte important ca zaharul sa se dizolve complet inainte de a adauga urmatoarea cantitate de zahar!
La sfarsit, spuma trebuie sa fie tare si lucioasa (daca rastorni vasul, compozitia nu va curge).
Pui compozitia de bezea intr-un sprit prevazut cu forma de stea mare. Pe o tava tapetata cu hartie de copt se spriteaza mici bezele. Daca nu ai sprit, pui mici gramajoare cu lingurita.
Asezi tava pe nivelul din mijloc al cuptorului si coci bezelele timp de aproximativ 1 1/2-2 ore, la foc mic (110 grade C). Usa cuptorului se pastreaza intredeschisa cu ajutorul unei linguri de lemn.
Opresti focul si lasi bezelele sa se raceasca in cuptor.
Te pup!