Oricare dintre reţetele descrise pe net (Google), sunt cât se poate de sigure! Doar că unele, sunt extrem de complicate şi laborioase, deci nu le recomand, eu fiind adepta "Bucătăriei rapide"
Dacă vrei cireşe sau vişine glasate pentru decorarea unui tort sau budinci, e foarte simplu: faci un sirop gros din 100 g zahăr (4 linguri pline) si un pahar de apă, pe care îl laşi să fiarbă la foc domol, până se îngroaşă (2-3 picături puse pe o farfurioară, trebuie la răcire să devină solide). Dacă-l pui la foc tare, rişti să ţi se caramelizeze (sau chiar ardă) zahărul, şi atunci compoziţia îşi schimbă gustul şi evident, culoarea. În siropul astfel îngroşat, cufunzi fructele şi le laşi să dea un singur clocot, apoi le scoţi pe o farfurie. Fiind vorba de cireşe sau vişine, le poţi păstra codiţele dacă ai grijă să nu se rupă la spălat sau când scoţi sâmburii (vor fi şi mai decorative). Dacă nu ţi se par suficient de acoperite cu glazură, mai poţi încălzi siropul şi să repeţi operaţiunea. Din 4 linguri de zahăr, ar trebui să-ţi ajungă pentru 25-30 cireşe... Dacă vrei, poţi glasa în acelaşi fel chiar şi câteva frunzuliţe bine spălate ţi svântate cu un şervet (desigur că acelea nu se consumă, dar vor avea un efect deosebit de decorativ). La fel se procedează cu orice fruct vrei să glasezi pentru consum imediat, cu observaţia că fructele cărnoase (mere, pere, căpsuni, citrice, struguri, etc) consumă mai mult sirop, iar cele mari, trebuiesc întâi feliate. Dacă vrei să păstrezi fructele glasate mai mult timp, sau pe cele rămase după ornare, le pui într-un borcan cu capac şi torni toată glazura rămasă peste ele... se vor întări în timp, dar când vrei să le foloseşti, cufunzi borcanul în apă fiartă sau îl laşi să dea câteva clocote până se înmoaie ca să le poţi scoate
Încă ceva: un efect deosebit de decorativ, îl au cojile de portocală spiralate. Nu sunt greu de făcut, dar durează ceva mai mult, că trebuie ţinute măcar două zile în apă şi apoi rasă cu atenţie, partea albă din interior, care este amară. Odată curăţate, le faci sul, le legi cu un fir de aţă (eu le înşir pur şi simplu cu un ac cu aţă albă), procedezi la fel cu siropul, pui cojile să fiarbă puţin în el, apoi, după uscare, tai sulurile acelea de-a curmezisul, cât de subţire vrei (2-3-5 mm) şi le păstrezi fără probleme, ani în şir, într-un borcan acoperit. Când le foloseşti la decorat, întinzi fâşiuţele acelea, ca nişte cârlionţi sau le poţi lăsa şi aşa rotocoale ca nişte melcişori. Le mai poţi şi tăia în mici cubuleţe ca să le foloseşti la checuri sau savarine de pildă.
Retetele pe net sunt mai laborioase, dar sunt pentru a face fructe glasate si nu dulceata foarte legata, din care sa scoti fructe pentru prajituri...
Se pot face respectand retetele scrise pe net, dar sunt pentru consum imediat, sau se pot pastra numai in frigider.
Pentru a face fructe glasate, pe care sa le poti pastra mai mult timp, iti trebuie aparatul de uscat fructe si legume, sau sa ai experienta necesara(in bucatarie) de a le usca in cuptorul aragazului la temperatura minima si cu usa intredeschisa(ca la reteta de bezele).
Referitor la reteta-net, modul de preparare este bun, pentru ca glasarea va fi f. fina si va cuprinde intreaga pulpa a fructei. O singura percizare : nu folosesc strecuratoare, ci un gratar cu ochiuri dese pus deasupra unei tavi(in care se scurge siropul), pentru ca in strecuratoare siropul se depune neuniform pe fructe. Iar siropul il pun cu o lingura peste toate fructele(cu multa rabdare), pe care le intorc, de cate ori repet operatiunea respectiva.
In rest, reteta se respecta in totalitate, numarul de repetari fiind ales in functie de grosimea pulpei fructului folosit.
User252426 întreabă:
Radu132ysys întreabă: