| vianora100 a întrebat:

Cum se fac micii adevarati, ca am incercat zeci de retete si tot nu-mi ies ca cei din Romania.Va roooog foarte mult sa-mi scrieti care este secretul pentru ca sunt foarte departe de casa si romanca fiind, imi doresc sa mananc un mic adevarat si n-am de unde.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mititei a la "Carul cu bere"
Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:

* 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
* 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
* 4 grame de enibahar pisat mărunt
* 2 grame de coriandru pisat mărunt
* 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
* 1 gram de anis stelat pisat mărunt
* 8 grame de bicarbonat de sodiu
* 1 linguriţă de zeamă de lămâie
* 1 lingură de untdelemn
* 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.

Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.

4 răspunsuri:
| gaby_6466 a răspuns:

Deci sa inteleg ca nu esti in ro? ai pe´cineva in rominia? daca da spune-i sa iti trimita prin posta un plic sau mai multe cu miroase pentru mici, si cumperi carne de vita si oaie si pui plicul acela hmm delicios sunt exact ca cei din piata care ii maninci eu asa am facut cind am fost in tara am cumparat 2 plicuri si am facut asa si al meu si citva prieteni nemti am mincat pina nu au mai putut un ditamai platoul si acum ast un pachet cu plicuri de miroase de la mama a si sa nu uiti cind prepari carnea cu plicurile alea pune si un virf de lingurita de bicarbonat nu se simte dar ajuta sa ramina mici mari daca nu pui se scurg si ramin mici de tot. pupic e singura solutie sa maninci un mic adevarat asa ca in ro plicurile alea sunt o minune se gasesc peste tot in ro.succes

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pt. confirmare:
Mititei (mici)

Ingrediente
- 1 kg carne de vaca de la ceafa,
- 200 g seu de vaca,
- piper,
- ienibahar,
- coriandru,
- cimbru,
- 3-4 catei de usturoi,
- sare,
- o lingurita cu varf bicarbonat.

Mod de preparare
Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml apa calduta si amestecand bine.

Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si bicarbonatul, ca mititeii sa creasca la prajit si sa devina pufosi. Pentru aroma se pune cate un varf de lingurita cu enibahar si coriandru; in lipsa lor se poate pune o lingurita rasa de cimbru pisat.

Tocatura se amesteca si se bate bine cu mina pana cand se omogenizeaza, apoi se pune intr-o punga de nailon si se introduce in frigider, unde se lasa pana a doua zi.

Prin masina de tocat la care s-a montat tubul pentru facut carnati, se trece din nou carnea. Prin tub vor iesi carnaciorii (mititeii) care se rup cu mana, pe masura ce ies.

Se aseaza pe un platou uns cu untdelemn, fara sa se lipeasca unul de altul si apoi pe deasupra, se ung. Mititeii se pot modela si intre palmele udate cu apa sau unse cu untdelemn.

Se ia cate o lingura plina de tocatura si se rasuceste intre palme, pana ce capata forma de carnacior de cca 2 cm grosime si 8-10 cm lungime.

Cel mai bun gratar pentru mititei este cel cu carbuni.

Timp de preparare
30 minute

Lista alimente continute:

* Carne de vita (tocata, prajita)

Parti bune

Carnea de vita prajita contine vitamina B12, zinc si seleniu.

Parti rele

Carnea de vita prajita contine grasimi saturate, colesterol si grasimi trans.


* Cimbru

Parti bune

Cimbrul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu si zinc.


* Coriandru (seminte)

Parti bune

Semintele de coriandru sunt o sursa excelenta de calciu, fier si magneziu. In plus, ele contin si vitamina C, fosfor, potasiu si zinc.


* Piper negru

Parti bune

Piperul negru este o sursa buna de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu si potasiu.


* Sare de masa

Parti bune

Sarea de masa este o sursa buna de calciu.

Parti rele

Sarea de masa contine mult sodiu.


* Usturoi

Parti bune

Usturoiul este bogat in vitamina C si vitamina B6, dar contine si calciu, fosfor si seleniu.

mie imi plac cei cu putin seu si chiar carnita de oaie amestecata cu vita. day dreaming

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa-i stea in gat toti mititei la cei care mai posteaza copy/paste inca o data "Mititei a la "carul cu bere"" retzeta din 1920 vara!

| thechristine a răspuns:

Reteta originala de mici, cum se faceau in urma cu 100 de ani https://www.libertatea.ro/lifestyle/reteta-originala-de-mici-725701