Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau, 300 g malai, un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra, frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia, torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean, acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece. Opresti huste!
http://www.reteteculinare.ro/......ovenesc-5/
http://romanians.bc.ca/node/6354
Bafta:)
Cum se prepara HUSTEA pentru Bors:
- un recipient(borcan s-au un alt vas)de aproximativ 3 litri
- 2 cani(tip ceai)de tarate de grau
- 1 cana faina de porumb(GRISATA SAU NEGRISATA)
- drojdie de bere (cat o jumatate de nuca)
- o felie de paine uscata(daca ai neagra daca nu de care o fi)
- o crenguta de leostean
Cum
prepari: pui in borcan taratele de grau,faina de porumb, drojdia
dizolvata in apa calduta apoi incalzesti apa nu tare ca atunci cand
framanti aluatul si pui cate putin amestecand pana se inmoaie bine
toata compozitia, lasi deoparte si urmaresti pana face basicute mici
deasupra, atunci pui crenguta de leostean si umplii borcanul cu apa
fierbinte (nu fiarta sa poti tine degetul in ea putin) amesteci bine
pui felia de paine pui o farfuriuta deasupra si invelesti bine borcanul
. dupa 8 ore scoti frumos felia de paine si amesteci bine cand se
limpezeste il gusti sa vezi daca e acru, daca e acru il scoti in peturi
si il pui la frigider daca nu il mai amesteci si il lasi iar la
limpezit. dupa ce ai scos tot borsul a ramas HUSTEA pe care o pui
intr-un recipient inchis ermetic in frigider pana te hotarasti sa
umplii iar bors dar de data aceasta nu mai folosesti drojdie si felie
de paine.
Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau, 300 g malai, un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra, frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia, torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean, acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece. Opresti huste!
Http://www.bucataras.ro/articole/bors-facut-in-casa-267.html
Citeste aici. Funda;;)
Borsul pentru ciorba mai exact, facut din tarate, este foarte sanatos si contine foarte multe vitamine si minerale. Mama facea intotdeauna bosul in casa, am intrebat-o ce si cum si m-am hotarat sa evit borsul din comert si sa-l prepar in casa. Si nu e greu deloc! Aroma ar fi fost mult, mult mai buna daca aveam si niste crengute proaspete de visin si niste leustean proaspat. Dar nu-i nimic, a iesit bun si-asa. Iata ce ne trebuie:
2 cani cu tarate
coaja de la o felie de paine
drojdie proaspata cat jumatate de nuca
2 l apa calda (aproape fierbine)
un borcan inalt de 3 l
Acestea sunt ingredientele de baza, daca nu aveam deja huste.
In borcanul curat punem taratele si coaja de la paine (intreaga), apoi adaugam apa fierbinte, amestecam cu o lingura de lemn si punem deasupra o farfuriuta si lasam sa se aseze cam 15 minute. Atentie, cand amestecati, sa nu rupeti coaja de paine, pentru. ca o vom scoate la sfarsit. Dupa 15 minute adaugam drojdia si amestecam iar. Il lasam la loc caldut toata noaptea, eu l-am pus pe masa in bucatarie, langa calorifer.
Il strecuram apoi intr-un vas curat. Daca nu iese din prima, nu-i nimic! Scurgeti bine borsul din borcan, scoateti jumatate din cantitatea de tarate, apoi adaugati in borcan o cana de tarate proaspete si umpleti iar borcanul cu apa fierbinte. De data asta nu se mai adauga paine si nici drojdie. A doua oara iese garantat.
Prima tura mi-a iesit, dar nu foarte acru, a doua tura s-a acrit bine Eu am pus cam multe tarate la inceput si a iesit cam putin bors, dar tura doi a fost ok
Dupa ce scurgeti borsul din borcan, daca nu-l folositi imediat, il pastrati la frigider, intr-o sticla. Si nu uitati sa umpleti un borcan de 800 g cu huste, pe care il pastrati la frigider, pana data urmatoare cand preparati borsul!
sper ca ti-am fost de folos si acum ma duc sa imi odihnesc degetelele mele