Cum se face cea mai buna zacusca?

Cum se face cea mai buna zacusca?

Zacusca este o mancare de legume foarte populara in tara noastra, insa si in alte tari invecinate sau din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogosarii (sau ardei rosii) copti si ceapa. Exista si variante in care se adauga rosii, ciuperci, morcovi etc. Sunt numeroase variante de zacusca, in functie de ingredientele folosite. In plus, este un lucru stiut faptul ca fiecare gospodina are o reteta proprie, acest fel de mancare fiind suficient de versatil incat sa satisfaca toate gusturile.

 

Pregatirea zacuscai aproape ca face parte din traditiile romanesti. Gatita de obicei in cantitati mari, pentru a umple camara cu provizii pentru iarna, actiunea de a prepara zacusca era un adevarat prilej de adunare pentru membrii familiei. Zacusca se consuma in special intinsa pe paine iar condimentele cele mai folosite sunt piperul si dafinul.

Cuvantul zacusca este de origine slava (закуска, zakuska), la origine avand intelesul de "gustare" sau "aperitiv". Radacina slava a cuvantului (кус, kus) inseamna gustos, delicios sau a musca. 

Cateva dintre tipurile de zacusca, cu retete venite de la membrele Gustos.ro
:

Insa mai sunt si alte retete mai mult sau mai putin “exotice” demne de luat in seama. Iata cateva dintre ele, cu tot cu retete:

1) Zacusca de ardei cu miere 

Ingrediente: 5 kg ardei rosu, 4 linguri miere, 1 litru de ulei, 1 cescuta cu otet, 1 lingura mustar, sare (dupa gust) 

Mod de preparare: Se coc ardeii si se curata de pielita si de seminte, insa nu se spala, nu se scurg de zeama. Se taie fasii ardeii copti. Intr-o cratita se pune uleiul si se incinge, apoi se adauga ardeii, otetul, mierea si sarea. Se fierb toate ingredientele, amestecindu-se, 40 de minute. Se ia oala/cratita de pe foc, se adauga mustarul, incalzit in prealabil. Se pune in borcane cu capac etans si se acopera cu paturi, prosoape, pana ce se racesc. 

2) Zacusca cu morcovi si mere

Ingrediente: 1 kg de mere, 1 kg de vinete, 1 kg de morcovi, 1 kg de ceapa, 1 kg de gogosari, 1 kg de ardei gras, 1 kg de telina, 1 l de ulei, 800 g pasta de rosii, zahar, miere, sare, piper (dupa gust). 

Mod de preparare: Morcovii si telina se spala si se dau prin razatoare, apoi calesc in 250 ml de ulei. Ceapa se toaca si se caleste in 250 ml de ulei, impreuna cu merele (curatate de coaja, de samburi si taiate cubulete). Ardeii si gogosarii, dupa ce au fost spalati, curatati si tocati, se calesc intr-un alt vas (in 250 ml de ulei). Vinetele se coc, se toaca si se combina cu ulei, la fel ca la salata. Dupa ce s-au racit legumele calite sau coapte, se pun toate intr-un vas mare, se adauga pasta de rosii (800 g) amestecata cu un pahar de apa. Apoi se omogenizeaza zacusca si se adauga 2 linguri de miere, doua de zahar, sare si restul de ulei. Amestecul obtinut se pune in cratite la cuptor, pana ce se ridica grasimea la suprafata. Zacusca se pune fierbinte in borcane.

3) Zacusca cu fasole

Ingrediente: 1 kg de fasole uscata boabe, 5 kg de gogosari, 2 kg de ceapa, 2 kg de rosii, 500 ml ulei, piper, dafin, sare, 5 aspirine (optional)

Mod de preparare: Gogosarii si ceapa tocate marunt se calesc in ulei, apoi se adauga rosiile decojite si taiate ceapa taiata cubulete mici, acestea se fierb 1-2 ore. Fasolea (inmuiata si fiarta separat) se adauga compozitiei. Se pun condimentele si aspirinele (optional). Apoi se mai fierb 30 de minute. Zacusca se adauga in borcane si acestea se sterilizeaza. 

4) Zacusca de peste lipoveneasca
 

Ingrediente: 1,5 kg de peste, preferabil crap, somn sau salau, 3 kg de rosii, 3 kg de ardei kapia, 1,5 km de morcovi, 1,5 kg de ceapa, 750 ml de ulei, sare, piper, foi de dafin, 2-3 boabe de ienibahar, ardei iute, cimbru, busuioc. 

Mod de preparare: Ardeii se coc si se curata, apoi se dau prin masina de tocat. Tot prin masina de tocat dati si morcovii si ceapa (insa separat). Rosiile se dau prin masina de facut bulion, se foloseste sucul de rosii. Pestele se fierbe putin, astfel incat sa fie usor de indepartat carnea de pe oase. Se indeparteaza oasele din carnea de peste si se da prin masina de tocat. 

Intr-o oala mare sau un tuci din fonta se incinge uleiul, apoi se pun ceapa si morcovii sa se prajeasca putin. Dupa ce s-au prajit, aruncati putina apa deasupra ca sa le inabusiti, adaugati apoi sucul de rosii, pestele si ardeii tocati, cateva foi de dafin, 2-3 ardei iuti (dupa gust), sare, piper, cimbru, busuioc si ienibahar dupa gust. Se fierbe amestecul pana se ingroasa si se aduna uleiul la suprafata apoi il puneti la borcane cu un polonic avand grija sa aveti ulei pentru toate borcanele.

Va uram spor la gatit si pofta buna!

Gustos.ro

9 răspunsuri:
| anad a răspuns:

La zacusca lipoveneasca scrie "1, 5 km de morcovi"! Incercam sa-mi imaginezi cat de mare trebuie sa fie oala sa incapa atata cantitate de amestec!
Daca pui kg si ai rabdare, cred ca iese o zacusca super! Retin reteta fiindca mie imi place mult pestele cu legume! Si eu doresc sa avem pofta buna!

| luiza a răspuns:

Cea mai buna zacusca o fac eu! si nu dupa retetele de pe net ci dupa o reteta veche, care nu da gres niciodata.

| Alex0194 a răspuns:

Cea mai buna zacusca se face cu dragoste si cu pasiune pentru gatit

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stati sa o intreb pe mamaie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai primadata vei pune legumele si dupa sartea si dupa le pui in borcane si dupa le desfaci capacul si mananci cu paine. este specealitatea mea! mult succes si pofta buna!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imi place zacusca la nebunie

| fataroz a răspuns:

Oamenii invarsta si mai bine decat noi

| sanecitim a răspuns:

Am facut si eu zacusa anul acesta, a iesit superbuna, am facut zacusca de vinete, am scris si un articol aici: http://culinare.tv/zacusca-de-vinete Urmatorul pas e sa incerc zacusca de peste

| florin82florin a răspuns:

Sunt multe retete de zacusca. depinde de zona. Altfel se face in bant sau in ardeal sau in oltenia, ori alta zona.

Întrebări similare