Eu o fac asa :Cumpar rasol de vita o bucata cu putina carnita si burta romaneasca proaspata vreo 2 kg, o spal, o curat, si o pun in oala sub presiune pentru o ora jumate. Apoi o scot, o spal din nou, spal oala, schimb apa si o pun din nou la fiert pentru o ora. Mai schimb o data apa si o mai pun pentru ultima oara acum adaugand putin otet in apa de fiert. Dupa inca o ora, o scot si aruc si apa aia dupa care care adaug alta curata si pun rasolul la fiert pentru vreo 2 ceasuri tot in oala sub presiune. Dupa cele 2 ceasuri opresc oala, scot rasolul, arunc apa si incep sa tai burta fideluta fideluta si sa o adaug intr-o oala de vreo 5 litri si la fel procedez si cu carnea de pe rasol. Adaug apa dar nu prea multa cat sa treaca putin peste tot ce am in oala si apoi curat un singur morcov, o felie de telina mare, o ceapa sau chiar 2, un pastarnac si o radacina de patrunjel si pun oala din nou pe foc cu toate radacinoasele intregi si o mai lasam cam pentru o ora la foc potrivit. Dupa ce a fiert, strecor zeama foarte bine printr-o sita, scot legumele si adaug doar carnea inapoi in oala si zeama o pun si pe ea. O las sa se raceasca si fac un sos din jumatate de kg de smantana, cu 5 sau chiar 6 galbenusuri de ou, sare, piper, vreo 2 linguri de faina, otet si cand zeama de burta e rece adaug peste sos ca sa-l incorporez usor si apoi totul rastorn in oala si dau din nou drumul la foc. Las sa dea cateva clocote ca sa se fiarba ouale si faina si apoi pisez vreo 5 catei de usturoi, sting focul si adaug usturoiul amestecand bine.
Se serveste presarand in fiecare farfurie putin patrunjel verde tocat, otet la masa, mujdei de usturoi, smantana si ardei iute ca cine mai vrea sa mai poata adauga la el in farfurie.
Azi am facut ciorba de burta asa:
Ingrediente: 1, 5 kg. burta fiarta, 1 os de vita, 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei gras galben, 6 catei de usturoi, smantana, 1 lamaie (eu nu folosesc otet), sare, piper
Preparare : pui osul la fiert, intre timp tai burta bucatele, dai toate legumele pe razatoarea mare. dupa ce osul fierbe circa 45 minute, pui burta si legumele. mai lasi 30 de minute. Smantana o amesteci cu usturoiul taiat bucati mici, cu sare si piper, le pui in oala si le lasi sa dea un clocot. Cu zeama de lamaie acresti ciorba dupa gust.
Chiar acum am pus burtala fiert. Eu o fac asa: de preferat ar fi burta prefiarta, dar eu nu am gasit asa ca am luat burta proaspata, am curatat-o, spalat-o am frecat-o cu faina de malai si apoi cu sare, mama mea o freaca cu bicarbonat si o lasa de seara pana dimineata cand o pregateste pentru. fiert. Dupa ce am spalat-o din nou am pus-o in apa cu otet si am lasat-o aproximativ o ora. Am scos-o am spalat-o din nou si am pus-o la fiert, o las sa dea un clocot si arunc apa o sapal din nou spal si oala si apoi o pun iar pe foc cu oasele de vita si cand a inceput fiarba adaug si cativa catei de usturoi (6-7 depinde de fiecare) si ardeiul proapat. O las sa fiarba iar cand pot infige furculita cu usurinta in ea o scot, scot si oasele si o strecor, apoi calesc un morcov in putinu ulei si il daug peste zeama de la burta si o pun la foc incet. Tai burta fasi de aproximativ 1 cm latime si 3-4 lungime si le adaug peste zeama si o mai las pe foc 10 min sa fiarba incet, o iau la oparte si dupa ce sa mai racit un pic adaug 4galbenusuri frecate cu cateva linguri de otet si un borcanele de samantna, apoi adaug lesuteanul tocat. Cum se spune cate ordee atata obiceuri, asta e 2 oara cand fac ciorba de burta sper a imi iasa la fel de buna ca prima oara. Eu am citit foarte multe retete de ciorba, mi-am facut o parere cam ce ar trebui sa contina si la aceata reteta am ajuns
Uite o reteta explicata pas cu pas si cu imagini care sa te ajute daca te incurci: http://bit.ly/azLA0j
Retete sunt foarte multe, depinde de gusturi si stii vorba aia, cate bordeie atatea obiceiuri. Eu cand am inceput sa gatesc ciorba de burta (pentru sotul meu) am cautat pe google si de atunci folosesc reteta asta: http://bit.ly/azLA0j
Imi reuseste de fiecare data! Mult succes! :)
Retete sunt multe, dar stii cum e vorba aia: cate bordeie, atatea obiceiuri. Eu am inceput sa gatesc ciorba de burta foarte recent, la cererea sotului meu. Am cautat pe internet si am gasit o reteta care de fiecare data imi reuseste: http://bit.ly/azLA0j