Se curata burta, si se pune la fiert impreuna cu un os de vita, o telina, 3-4 morcovi, o radacina de patrunjel si una de pastarnac si 2-3 cepe. Cand a fiert totul bine, se strecoara zeama si se pune din nou la fiert. Burta se taie fasii subtiri, carnea de pe os si maduva se adauga si ea, se asezoneaza cu sare si piper. Se adauga otet dupa gust (la un vas de 4 l capacitate aproximatix 50 ml), o capatana de usturoi bine pisat, 200 ml smantana, un ardei iute, de preferinta rosu, curatat de samburi si feliat foarte subtire. Cand aproape este gata si este potrivita si la gust, separat se rad 3 morcovi, se calesc putin intr-o tigaie cu ulei. Intr-o strecuratoare emailata se toarna morcovii si acesta se introduce in ciorba care fierbe, amestecand mereu cu o lingura, pana cand sunt bine storsi de zeama. Astfel toata dulceata morcovului va intra in ciorba care fierbe, si sa nu mai discutam de culoarea pe care o capata. Un mic secret: daca ai posibilitatea, in loc de otet obisnuit, incearca sa pui otetul de la gogosarii pe care i-ai conservat in casa. Ii confera un plus de gust. La servit se mai poate aduce separat otet, smantana, ardei iute. Pofta buna!
Un sfat practic: in loc de burta, se pot pune la fiert, in acelasi mod, un rasol de porc, si 3-4 ciocanele tot de porc, ambele sortimente fiind proaspete, neafumate. Cand fierb, se separa carnea de pe os si se taie carnea tot fideluta. Nu se simte diferenta de gust. Chiar poti pacali musafirii. Daca vrei fara carne, iti trimit un link cu o reteta proprie. Poti sa o incerci fara probleme, este minunata. Pofta buna!
http://www.gustos.ro/retete-culinare/supe-de-legume/supa-de-ou.html
Ti-a dat aurelia un link. Burta semipreparata gasesti prin supermarketuri, e taiata fasii si nu trebuie decat s-o arunci in apa cu restul ingredientelor. Nu inteleg nici eu de ce se agita lumea pe langa subiect. Iubesc ciorba de burta :)
Iti dau si eu o reteta: http://www.reteteculinare.ro/......ta_iv-711/
Pe-aici pe la noi, otetul, smantana si uleiul de dau separat ca sa-si puna fiecare dupa gust. Ah, si ardei iute. Oricum n-o sa-ti iasa asa cum ar trebui din prima
Gasesti pe internet:
http://www.gustos.ro/retete-traditionale/romania/ciorba-de-burta-4.html
Sau cumva... ceea ce urmaresti tu este sa aduci din nou la subiect burta, din cauza intrebarii aceleia de acum catva timp cu burta?:))
Te-ai deconspirat! Tu, micut prostanac(acum, o incasezi, tu ai vrut-o! ) ai pus intrebarea! Ai reusit sa o cureti si acum vrei s-o prepari! Ei bine, cu multa, multa, nesfarsita rabdare!
Nu, nu nu incepe si tu cu burtaaaaaaaaa!
Era mai bine cand auzeam de Miley Cyrus!
Site'ul asta face alergie la "ciorba de burta". Poate de data aceasta dureaza totusi mai putin.
Buna Tudor.Am sa iti spun eu o reteta de ciorba de burta care este extraordinara si e ffff simpla de facut.Asa o prepar si eu pentru grumanzii mei. Iti trebuiesc:1kg burta de vita; 2 oase de vita cu maduva; 2cepe mari; 3 morcovi; o radacina patrunjel; o telina medie; 6 galbenusuri; 500g de smantana; 2 gogosari murati; sare; piper; otet(dupa gust). Burta se spala si se taie fasii lungi de 3 -5 cm(depinde cat de mici sau de lungi vrei fasiile) si se pune la fiert cu cele 2 oase de vita cu maduva in 3 -4 litri de apa.Se curata si se spala ceapa, 2 morcovi, telina si radacina de patrunjel.Acestea se lasa intregi si se pun in oala.Se ia spuma de fiecare data si se lasa sa fiarba circa o ora si jumatate.Cand burta este fiarta, se scoate si se taie fasii subtiri. Ceapa, morcovul, telina si radacina de patrunjel se arunca. Oasele se dau deoparte pana se racesc si le scoatem maduva. Zeama se strecoara, se pune din nou in oala, se adauga burta si maduva si se mai lasa sa dea cateva clocote.Intr-un castron mai mare, se bat galbenusurile impreuna cu smantana.In ciorba, se pune usturoiul pisat, sare si piper dupa gust si se opreste focul.Cu un polonic se ia zeama din oala si se toarna in castronul cu smantana amestecand continuu, pana cand aceasta ajunge la temperatura lichidului.Se bate ciorba cu smantana si otet.Al 3-lea morcon se curata, se spala, se da pe razatoare si se pune la calit cateva minute. Dupa ce s-a calit se adauga in ciorba impreuna cu gogosarii taiati cubulete sau fasii lungi si subtiri.Se serveste cu ardei iute si daca mai este nevoie se mai adauga otet si smantana. Pofta buna!
Oooo, da de ce nu...se ia o bucata de burta(usor de confundat cu spatele) de spala bine cica si cu otet si sare se freaca ca sa-i iasa mirosul. Dupa ce ai dat membrana aceea jos(pentru ca asta era scopul) o tai cubulete si se pune la fiert.
Daca vrei iti zic si cum se procura colorantul alimentar.
Ce naiba oameni buni, am intrebat de ciorba de burta si ati sarit pe mine mai rau ca atunci cand il vorbesc pe Basescu de rau.
Care e faza?, eu nu stau toata ziua pe TPU ca sa fiu la curent cu ultimile stiri. Azi am stat mai mult fiindca am avut practica la spital de dimineata si am avut timp, in rest sunt mereu ocupat cu scoala: anatomie, semiologie, nursing, etc... sa stiti ca nu e usor.
Faza e ca, eu chiar as fi vrut sa stiu cum se prepara ciorba de burta fiindca e destul de greu de o fierbi in asa fel incat sa nu iasa ca si un cauciuc; oricum mersi pentru ajutorul vostru
Imi cer scuze in numele tuturor, ai dreptate Tudor, dec : in urma cu o luna a fost aici o intrebare care ne-a exasperat, despre ciorba de burta, cum cautai o intrebare noua dadeai de ciorba de burta, timp de aproape o luna (poate exagerez) oricum este stresant sa vezi in fiecare minut in fiecare ora aceeasi ciorba de burta, asta ca sa intelegi de unde suntem suparati de ciorba aia de burta, nu fii necajit sper ca ai inteles si nu mai esti suparat pe noi.
O ciorba de burta delicioasa fac eu, burta, os de vita cu maduva, ceapa un morcov, 1/2 telina, se fierb toate, se inlatura ceapa si telina si morcovul, se taie burta franjuri, se scoate maduva de la osul de vita si se fierb in continuare, eu nu adaug nimic decat sare dupa gust, la sfarsit se bate ou cu otet si smantana, eu asa o fac si iese o minune, pofta buna Tudor si trimite-ne o poza cu ciorbita atunci cand ai sa faci.
Ingrediente:
4 l de apa,
1 kg de burta,
un picior de vitel sau vaca,
zarzavat de supa,
2 foi de dafin,
10 boabe de piper,
un morcov,
un patrunjel
o ceapa intreaga,
2 linguri de otet,
2 galbenusuri,
smantana,
hrean,
sare,
mujdei de usturoi.
Mod de preparare: Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina ramin albe, burta si piciorul.
Se pun la fiert in apa cu sare, cu un morcov, un patrunjel si o ceapa intreaga, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit.
Se scoate burta si, dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei mai grosi. Se procedeaza la fel cu carnea de la picior. Se pun intr-o oala, se strecoara zeama in care au fiert si se lasa sa mai dea in citeva clocote.
Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o jumatate de lamaie) si se amesteca incet cu zeama din oala.
Se gusta de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc. Se rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri separate la masa alaturi de un alt bol cu smantana, la indemina comesenilor pentru a-si drege ciorba dupa gust.