Ingrediente:
- fasole alba
- morcovi
- apa
- patrunjel
- ceapa
-o legatura de marar verde
-patrunjel sau leustean
-rosii
- costita afumata
-sare dupa gust
-bulion(zarzavat)
Se poate servi cu ceapa rosie cu otet...
FUNDA!
Pozta buna!
Fierbi fasolele dupa care adaugi zarzavat(morcov, ardei gras, ceapa, telina)si ce mai vrei tu apoi pui bors si verdeata.
Buna! chiar azi am fiert fasole si am facut si prajita si bors/ciorba.
deci..am fiert fasolea, inainte sa fiarba am pregatit zarzavatul, morcov taiat cubulete/ poti sa il dai si pe razatoarea mare, am taiat ceapa verde, stevie....cand fasolea e fiarta mai bine de jumate, adaugi zarzavatul care il ai pregatit, dupa ce fierbe zarzavatul, adaugi sare si acresti cu ce vrei tu, eu am acrit cu zarzavat facut din toamna din rosii ardei morcov si verdeata, toci o legatura de leustean si la urma adaugi verdeata poti adauga 2-3 linguri de ulei ..mult succes!
Eu ca sa nu stau o zi intreaga in bucatarie fac asa-cu o seara inainte sau cateva ore pun boabele de fasole in apa si le las sa se inmoaie, sa se umfle. apoi le pun la fiert cu un praf de sare si le schimb apa de doua trei ori dupa ce incepe sa clocoteasca.La a 3-a, patra oara pun un praf de sare si tai vreo 2-3 cartofi cuburi, 1 morcov, si o ceapa din care pun doar jumatate la fiert.Cand vad ca sunt fierte boabele intr-o tigaie calesc jumatatea de ceapa ramasa cu putin bulionsi o adaug in oala. Poti pune o crenguta de cimbru in ea sa ii dea gust.la sfarsit adaug leustean tocat fin si gata.nu imi ia mai mult de o ora-o ora jumatate.bafta
Ingrediente(pentru cca 4 portii):
-250 g fasole boabe,
-o ceapa mare,
-un morcov mare,
-o telina mica,
-un pastarnac mic,
-un ardei gras rosu,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-o lingura pasta de rosii(optional),
-un praf de cimbru uscat,
-sare,
-3 linguri ulei,
-leustean verde,
Preparare:
Spalati boabele de fasole si puneti-le la fiert in apa putina pana ce coaja incepe sa se increteasca. In acest moment schimbati apa cu una curata si puneti din nou la fiert in apa cu sare. Daca fasolea este veche o puteti pune de seara la inmuiat astfel incat sa scurtati procesul de fierbere…Pe tot parcursul fierberii tineti la foc mic un vas cu apa calda cu care sa completati oala in care fierbe fasolea.
ciorba de fasole.Cand boabele au inceput sa se inmoaie(cca o ora) adaugati ceapa tocata si radacinile adica pastarnacul in felii mari si telina data pe razatoarea mare.
Fasolea este bine sa fiarba la foc mic, timp indelungat, cu vasul acoperit. Dupa ce am pus radacinile si ceapa mai las sa fiarba la foc mic vreo 30-40 min dupa care daca fasolea este bine fiarta, astfel incat boabele au inceput sa se sparga adaugati ardeiul tocat marunt, si boiaua de ardei. Dupa alte vreo 15 min puteti adauga si morcovul care nu trebuie sa fiarba foarte mult. Pentru cei ce doresc se poate aduga o lingura pasta de rosii, nu rosii in bulion, nu suc de rosii pentru ca schimba gustul ciorbitei care vireaza spre ciorba de rosii si nu de fasole. Pasta de rosii este oarecum mai blanda sa zic asa si nu intervine foarte tare asupra gustului.
Ardeiul rosu, boiaua si morcovul ar trebui sa fie suficiente pentru culoarea ciorbei dar cum va spuneam o lingura de pasta de rosii, dulce si consistenta va fi de ajuns.
Spre sfarsitul fierberii adaugati cimbru uscat, potriviti de sare si puneti 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si ciorba va fi gata dupa cateva clocote. Se inchide focul si se drege cu leustean proaspat care ii da o aroma deosebita.
Ciorba de fasole facuta dupa aceasta reteta o sa va placa cu siguranta deoarece ardeiul, boiaua si leusteanul ii dau o savoare minunata…
Pofta Buna