Cum se face dulceata de nuci verzi?

Cum se face dulceata de nuci verzi?

 

Dulceata de nuci verzi este un adevarat deliciu traditional romanesc. Pentru ca este perioada in care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunatati de dulceata, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii si sa va propunem o reteta tocmai buna de preparat.

 

Exista peste zece specii diferite de arbori de nuc in Romania. Nucile mai mici si cu coaja mai groasa sunt considerate ca fiind mai bune, pentru ca au o aroma mai deosebita si se pastreaza mai bine. 

Dulceata de nuci verzi poate fi intalnita in toate zonele din Romania, in mod special in Maramures si Buzau. Pentru prepararea dulcetii, nucile sunt culese la inceputul lui iunie, inainte sa se formeze complet coaja.

Nucile se curata de coaja, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasa in apa rece pentru sase ore, apoi se scot din apa si se amesteca cu zahar sau miere si, ocazional, se lasa la macerat pentru pana la 24 de ore. Se poate adauga si lamaie.

Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioada lunga de timp si se transforma in dulceata. 

 

Nucile verzi nu au o aroma foarte puternica. Ele aduc o textura distinctiva si crocanta preparatului. In mod traditional, aceasta dulceata se mananca cu urda (pentru contrastul dintre dulce si sarat). 

 

In continuare va prezentam o reteta prin care veti obtine minunata dulceata de nuci verzi:

 

Ingrediente

2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)

1 kg zahar

100 ml miere de albine (optional)

0,5 l apa zeama de la 2-3 lamai

cateva cuisoare si 1 baton de scortisoara

2 plicuri zahar vanilat 

 

Mod de preparare

Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata. 

Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval. 

Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia.

Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.  Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane. 

 

Pofta buna!

Articol oferit de


9 răspunsuri:
| cretzufinish a răspuns:

E cam complexa reteta si nu-mi iese de fiecare data, dar imi place sa mananc...de la mama big grin A facut deja de o luna, acum sunt destul de mari si au coaja nucile. Multumesc ca mi-ai facut pofta. happy

| mayapop a răspuns:

Nucile trebuie sa fie verzi... mici neformate incabig grin ador dulceata de nuci:X

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai aici o altă rețetă in completare plus niște tipsuri:
http://gastronomie.ele.ro/Dulceata_de_nuci_verzi_--r359.html

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu sa fac nicio dulceata, da cind e gata vreau si eubatting eyelashes

| Atelocin a răspuns:

Stie mamaiabig grin
Mama mi'e dor de dulceturile ei =p~

| pknike a răspuns:

Cheap Levis Shoes,Cheap Polo Shoes,Gucci Sneakers



Cheap Levis Men Shoes Paypal ( www.pknike.com )
Wholesale Dolce Gabbana Shoes ( www.pknike.com )
Cheap Air Jordan Sneakers Paypal ( www.pknike.com )
Cheap Sell Polo Men Shoes ( www.pknike.com )
Discount Puma,Lacoste Trainers ( www.pknike.com )
Authentic Men & Women Footwear ( www.pknike.com )
Paypal Gucci,Prada Sneakers For Sale ( www.pknike.com )
Cheap ED Hardy,Supra Shoes New ( www.pknike.com )
Cheap Discount D&G,Evisu Sho
Paypal Wholesale Coogi,Armani Shoes ( www.pknike.com )
China Supply Timberland Women Boots ( www.pknike.com )
Cheap Mauri,Hogan Shoes Dealer,Fanchiser Prada Shoes,Gucci Shoes China Market Wholesale Sandals s,T-shirts,Purses ( www.pknike.com ),Jean

All Products High Quality + Lowest Price !
Our Website: http://www.pknike.com ( Accepted Paypal Payment )
Mail: pknike888@yahoo.com.cine

| thechristine a răspuns:

Cateva retete de dulceata de nuci verzi sunt si aici https://www.libertatea.ro/......ii-1864142

| FoRYoU a răspuns:

Timp de preparare:
45 min (complexitate ridicata)

Ingrediente:
pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa

Mod de preparare: Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48 de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea, apa se scurge si nucile se pun pentru 24 de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul.

Fructele se spala apoi cu apa rece, se inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de ore.

A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10 minute si apoi se rastoarna intr-o sita. In siropul fierbinte se pun nucile, vanilie si zeama de lamiie.

Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit, se fierbe inca o data si aceasta operatie se repeta de trei ori. Dupa aceea, se fierbe pina cind este gata. Rece, se pune in borcane. Sper ca iau si eu o fundita.:X

| MinnieMouse_3798 a răspuns:

Una din cele mai rafinate dulceturi, cu aroma dulce amaruie si gust neasteptat de savuros, este dulceata de nuci verzi. Dulceata de nuci verzi necesita putina atentie in timpul prepararii si este laborioasa, dar merita efortul. Daca reusiti sa preparati dulceata de nuci verzi, atunci ati mai trecut o proba de foc.

Ingrediente

120 de nuci verzi
1 kg de zahar
100 g miere de albine
1 lamaie
2-3 cuisoare
scortisoara

Mod de preparare

Se folosesc nucile verzi inainte de li se intari coaja si miezul, cu samburii inca gelatinosi;

Se curata nucile de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja propriu-zisa, care este inca alba si moale;

Dupa curatare raman cam 1 kg de nuci, care se pun in apa rece ca sa iasa amareala din ele si sa nu se inegreasca;

Se lasa in apa 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (care le va mentine scufundate in apa), schimbind apa de 2-3 ori in acest timp;

Daca vreti sa preparati lichior de nuci, puneti cojile verzi intr-o sticla cu gitul larg, acoperiti-le cu vodca si tineti-le 20 zile la macerat. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul;

Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine;

Intre timp se prepara intr-o cratita siropul din zahar, 500 ml apa, miere si zeama de lamaie, care se amesteca pe foc pana se dizolva zaharul;

Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierbe pina cind se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul;

Se ia cratita de pe foc si se incearca. Daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una linga alta, inseamna ca dulceata este gata;

Se indeparteaza spuma si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.