Am incercat si eu odata sa fac dulceata din pepene si verde si galben
am pus 1 kg zahar peste 1, 5 kg cuburi mici de pepene pana a 2 a zi
siropul rezultat l-am fiert pana a legat si apoi am adaugat cubuletzele totul a mai fiert pana devin cuburile sticloase aproape transparente
am pus in borcane le-am capsat si am pus la sterilizat pentru 15 minute
Din cojile de pepene rosu, curatae de partea verde si pastrand o dunga rosie se face o dulceata delicioasa si cu gust exotic.Se pune 1 kg de zahar la 1 kg de cuburi si se adauga neaparat 4 felii de lamaie.
Oooo...preferata mamei mele.
ai nevoie de un pepene mijlociu,
un kilo de zahar,
1/2 l de apa,
zeama de la o lamaie,
vanilie,
de la pepene folosim doar partea alba.deci curatam si partea rosie si partea verde. tai cubulete cam cat unghia mare de la mana. mama pune un kilo de zahar la o farfurie adanca plina cu varf de cubulete. cica ar trebui fierte in otet, dar mama nu le fierbe. dar daca vrei sa le fierbi inainte ...solutia se face asa: Pentru 1 kg si jumatate de coji se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cind apa clocoteste, se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 2 ora sai sau mai mult, pana cand acestea capata un aspect sticlos, transparent. Otetul le intareste imediat; de aceea fierb greu. apoi le dai cu strecuratoarea prin jet de apa.
Buuun... se face siropul: 1 kilo de zahar si juma de litru de apa se pun la fiert. dupa ce da in clocot, se pune farfuria de cubulete, si zeama de lamaie. se lasa la fiet, se mai da cu lingura prin ea...se fierbe pana se leaga, dar nu prea mult ca prinde gust de caramel...asa cat sa se lipeasca de degete...sau de dorul lingurii mai spre final pui vanilia...siii gataaa
Se curata coaja de pepene se taie cubulete se leaga zaharul si se pun cubuletele le pui sa fiarba, pui sub craticioara o tabla sa nu se lipeasca dulceata.
Eu fac asa:Curat partea verde de la coaja si las si putin rosu. Tai cubulete foarte mici si le fierb in apa cu sare de lamaie pana devin transparente, apoi le pun in sita si le las pana se scurg bine, de obicei pana a doua zi.Cantaresc cuburile fierte si pun cate cuburi atata zahar si tot atata apa, cateva felii de lamaie si le fierb pana se leaga bine. E delicioasa si arata super