Dulceata de smochine cu lamaie sau vanilie. Cum se prepara dulceata de smochine? Fructe intregi, sticloase, translucide, fierte in sirop de zahar si aromatizate cu felii de lamaie.
Ca orice dulceata, si aceasta se face cu fructele intregi si cu un sirop fiert de zahar. Raportul fructe/zahar este 1/1. Deoarece smochinele sunt fructe mari, ele necesita o fierbere in 2 etape, pentru a absorbi cum trebuie siropul de zahar si de a deveni translucide. Siropul din jur s-a legat foarte bine si are consistenta unui jeleu.
Ingrediente:
500 g smochine
500 g zahar tos
100 ml apa rece
½ lamaie taiata felii (cu tot cu coaja)
Daca faci dulceata din cantitati mai mari de smochine va trebui sa ajustezi timpii de fierbere – la 1 kg se vor fierbe 20-25 de minute (in loc de 15). Speli smochinele si dupa le stergi. Dupa le intepi cu o scobitoare in cel putin 10-12 locuri, cat mai adanc. Aceste canalicule sunt destinate patrunderii siropului de zahar pana in mijlocul smochinelor. Intr-o cratita incapatoare pui la fiert cele 500 g de zahar impreuna cu 100 ml de apa.
Cand a inceput sa clocoteasca siropul arunci in el jumatatea de lamaie taiat felii (bine spalata inainte de ceara). Lasi siropul sa fiarba incet pana s-a legat ca mierea (fara sa-si schimbe culoarea). Asezi smochinele intregi in sirop si amesteci usor, ca sa fie bine cuprinse de lichid.
Din momentul in care incep din nou sa fiarba astepti 15 minute. In acest timp dulceata de smochine face spuma alba si apoi roz – pe care o indepartezi cu lingura.
Dupa 15 minute de fierbere stingi focul si acoperi cratita cu o carpa uda de bucatarie. O lasi asa pana a doua zi. A doua zi le mai fierbi alte 10 minute (cronometrate din momentul in care au inceput sa fiarba) si avand grija sa nu scada excesiv siropul sau sa se caramelizeze. Dupa le lasi la racit si cam asta e.
Ai toata reteta pentru dulceata de smochine aici:https://savoriurbane.com/dulceata-de-smochine/
SPER CA DAI FUNDA
Nu dau funda la cei ce dau linkuri si nu zic ei reteta, ca asa puteamsa caut sieu dar vreau ceva maitraditional.