Buna draga Ana! dulceata de zmeura se face ca si cea de capsuni, eu nu am respectat reteta si nu am pus chil pe chil pentru ca ar fi iesit ff dulce, eu la 3 gk de capsuni, am pus un gk de zahar si crede-ma ca a iesit foarte dulce, deci inchipue-ti ce fel ar fi iesit daca respectam reteta, asa poti proceda si cu zmeura, acum legea e in maini la tine, si mai poti adauga si lamaie, scortisoara, eu am procedat asa: am pus un strat de capsuni, unu de zahar si tot asa, ultimu strat fiind de zahar, am lasat de s-a topit pana seara, si apoi am pus-o la fiert, pana a scazut, si crede-ma ca e fff buna...o zi buna si plina de succes
Se spala zmeura, apoi se rup coditele si se pune pe o sita sa se scurga, dupa care se cantareste. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de zmeura, o parte din zahar, apoi iar zmeura si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte. A doua zi zmeura se pune la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Din cand in cand se mai scutura cratita. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea. Catre sfarsit, cand dulceata de zmeura incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca siropul de dulceata face "ata", adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de zmeura este legata. Se lasa sa se raceasca dulceata de zmeura in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.
Ingrediente
Ingrediente pentru 4 borcane de 370 g:
1 kg zmeura,
800 g zahar,
1 lamaie,
Mod de preparare
Zmeura se alege, se spala. Se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si zeama de la lamaie. Se pune la fiert, la foc domol 5 minute, amestecam usor pana se topeste zaharul. Se continua fierberea la foc iute, amestecand cu lingura de lemn, cu grija sa nu pasam fructele de zmeura, 10 minute, dupa care se lasa la foc domol, amestecand sin cand in cand. Pe o farfurie rece se scuge un varf de lingurita de dulceata, daca se formeaza "o perla", inseamna ca dulceata este gata, daca insa se prelinge se continua fierbera.
Buna Ana!
Ingrediente
1 kg zmeura, 1 kg zahar, 1 iamaie, 1 lingura de rom.
Mod de preparare
Zmeura trebuie sa fie foarte proaspata si intreaga. Se curata, se pune cate putin in strecuratoare ca sa nu se zdrobeasca si se spala de praf si de nisip, sub jet de apa.
Dupa ce s-a scurs, se pun intr-o cratita de 3—4 I alternativ, straturi de zmeura si de zahar, se adauga zeama de Iamaie sau glucoza, se lasa sa stea 2—3 ore, dupa care se stropeste cu rom si se fierbe la fel ca si dulceata de visine.
Sper ca te.am ajutat bafta ( a ca sa nu uit uite si un link : http://articole.famouswhy.ro ) {funda}?