| Alexandru_8107 a întrebat:

Cum se face gem de smochine?

Răspuns Câştigător
| Minnie a răspuns:

Ingrediente (pentru 4-5 borcane de 400 gr):
- 80 de smochine mititele sau 50 de smochine mari (cam o bol de supa, plin cu varf)
- 1 kg zahar
- 250 ml apa
- 2 lamai
- 2 batoane de scortisoara

Am spalat bine smochinele si le-am taiat coditele, apoi le-am asezat pe un servet curat si le-am stropit pe toate partile cu zeama de la o lamaie. Le-am lasat sa se zvante putin. Intre timp am pregatit un sirop din zahar si apa. Am adaugat zeama de la a doua lamaie si batoanele de scortisoara. Apoi am pus smochinele in sirop si le-am lasat sa fiarba, la foc mic, 30 de minute.

Nu am amestecat decat din cand in cand, cat sa nu se prinda pe fundul oalei, pentru ca altfel smochinele se sfarma foarte tare. Apoi am turnat dulceata fierbinte in borcanele sterilizate (si capacele se sterilizeaza). Am pus borcanele la dunst in patura.

4 răspunsuri:
| matchpoint a răspuns:

Buna ziua,
http://gospodini.blogspot.com/2010/09/dulceata-de-smochine.html. Este blogul lui Teo. Este o bucatareasa desavarsita. Toate retele ei sunt minunate. Sper ca ti-am fost de folos. Pa

| foreverANDaDAY a răspuns:

Ingrediente
1 kg smochine,
700 g zahar,
75o ml apa,
2 lamai,
2 batoane de vanilie,

Mod de preparare
Smochinele se inteapa cu un ac obijnut de croitorie, se pun in apa clocotita 3 minute, se scurg. Intr-un vas se adauga apa, zaharul, si batoanele de vanilie desfacute in 2 pe lungime, lamaile taiate in rondele fine, se amesteca continuu, la foc mediu, 3-4 minute, se adauga smochinele, una cate una in siropul fiert. Se lasa la foc domol pana cand siropul a scazut la jumatate. Se lasa sa se raceasca putin si se pune in borcane.

Vizualizari: 18801

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

la 5 kg de smochine se pun 2, 5 kg zahar, se desfac in jumatate smochinele se pune zaharul si se lasa sa-si faca sirop apoi se pune la fiert la sfirsit se taie o lamaie cubulete micisa fiarba putin si se incearca daca se intareste siropul este gata poti sa le bagi si la cuptor borcanele sterilizate sa le fierbi cam 15 min