Pai. In primul rand iti trebuie o lingura sau doua de iaurt, pe care le pui intr-un borcan mai mare.Peste el pui lapte, dar sa fie cald, nici fierbinte, nici rece, si apoi, infasori intr-o carpa borcanul si il pui intre perne sau pe calorifer...Se face in mai putin de 12 ore...
1 litru de lapte, o jumatate o fierbi si dupa fierbere o amesteci cu cealalta jumatate nefiarta, pui laptele intr-un borcan, daca nu ai o oala de lut facuta special pentru asa ceva, lasi in camara macar 2 zile /daca este prea rece 3 zile/ si gata se poate manca.
Ce spun cei de mai sus e valabil in cazul laptelui nefiert; insa in supermarket laptele este, de obicei, fiert si rasfiert, apoi ambalat. De-asta nu mai e nevoie sa il fierbi cand il cumperi si de-asta nu va deveni lapte batut, nici daca il lasi la cald (se poate strica, insa). Ia lapte din piata, de la tarani sau de la vreo ruda de la tara, nefiert si procedeaza dupa instructiunile celor care ti-au raspuns mai sus.
Dupa ce s-a fiert laptele se pune intr-un vas si se lasa la un loc caldut. In prealabil, acel vas se unge cu putina smantana.
@Psiholoaga - nu se prinde cel de magazin deoarece este degresat. Si intr-adevar nu este fiert ci este pasteurizat.
Si laptele fiert si cel ne fiert se pot pune la prins, dar au alte calitati si gusturi.
Si iarasi intr-adevar, in loc de smantana se poate folosi si iaurtul la unsul vasului.
Iaurtul face parte din categoria de produse lactate.
Cuvintul iaurt vine din limba turca, cuvintul turc youghurmak avind semnificatia a ingrosa. Cuvintul iaurt sau yogurt este utilizat in mod curent, atit in America de Nord, cit si in Europa, fiind versiunea moderna a laptelui prins de altadata.
Iaurtul este originar din Bulgaria
Putini stiu insa ca iaurtul este originar din Bulgaria, tara unde numarul de batrini centenari este foarte ridicat.
La inceputul secolului trecut, Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur, a descoperit cei doi fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperita absolut din intimplare.
Cum se prepara iaurtul
Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sint incorporati cei doi fermenti amintiti mai sus, care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoza in acid lactic. Actiunea celor doua bacterii este optima la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci cind iaurtul este suficient de fermentat, este suficient sa fie transportat la rece (4 grade C), pentru ca actiunea bacteriilor sa fie oprita.
Dupa aceea, iaurtul poate fi conservat timp de o luna de la fabricarea lui. La inceputul fermentarii va actiona mai mult streptococcus, care ii lasa apoi loc celuilalt ferment, lactobacillus, ceva mai rezistent la mediul acid. In general iaurtul existent in comert contine mai mult lactobaciluss, bacterie ce da iaurtului un gust ceva mai acrisor.
Compozitia iaurtului
Beneficiile iaurtului, adica efectele fermentilor lactici in organism, au ramas mult timp foarte generale, deoarece a fost dificil de studiat bacteriile ce se formeaza prin fermentare. Dar, de citiva ani, cercetarile de laborator au aratat calitatea majora a iaurtului: bacteriile ramase vii in iaurt transforma lactoza in acid lactic, iaurtul continind, spre deosebire de lapte, in acelasi timp lactoza si lactaza, ceea ce permite digerarea fara probleme a acestui aliment. Aceste procese favorizeaza absorbtia si asimilarea calciului.
Caracterul usor acid al iaurtului confera o agreabila senzatie de prospetime, reducind in acelasi timp fabricarea acidului clorhidric in stomac. Bogat in proteine digerabile, sarac in calorii si in colesterol, iaurtul contine o mare cantitate de minerale si vitamine, ceea ce il face recomandat pentru dieta sanatoasa incepind cu dezvoltarea copiilor pina la perioadele se sarcina ale viitoarelor mame si ajungind la persoanele de virsta a treia.
Efectele benefice ale iaurtului
Gratie compusilor lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus pe care ii contine, iaurtul amelioreaza sau reface flora intestinala inhibind actiunea germenilor patogeni. Lactobacillus bulgaricus produce, printre altele, acidofilina, o substanta cu proprietati antibiotice. Un studiu efectuat de soareci infectati cu salmonella a demonstrat ca cei hraniti cu iaurt au o sansa de supravietuire mai mare decit a celor hraniti cu lapte sau apa.
Fermentii din iaurt pot avea si proprietati anticancerigene, eliminind nitritii din celule, fapt ce reduce incidenta cancerului. In plus, dupa unii specialisti, iaurtul previne stresul, un bun echilibru intre serenitate si anxietate provenind din capacitatea sangvina a substantei trytophane pe care o elibereaza fermentii lactici.
Prepararea iaurtului
Iaurtul este un produs pe baza de lapte care sufera unele transformari datorita actiunii unor microorganisme speciale avind proprietatea de coagulare a proteinelor. Microorganismele metabolizeaza zaharul continut de lapte (lactoza) si produsul rezultat din aceasta fermentatie lactica, adica acidul lactic, si tot ele favorizeaza la o temperatura de aproximativ 40 de grade Celsius coagularea proteinelor. Iaurtul poate fi preparat din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita.
Iaurtul – un produs intr-adevar bun pentru sanatate
Chiar daca aportul caloric este scazut, iaurtul este relativ bogat in proteine. Imbogatit cu piper, condimente, verdeata si alte ingrediente de sos hipocalorice, iaurtul poate inlocui mult mai bine uleiul sau maioneza pentru salate. Daca tineti un regim este mai bine sa consumati iaurturile naturale decit cele aromatizate sau cele cu fructe, al caror aport de zahar nu este de neglijat. Asadar, iaurtul este bine venit in regimurile alimentare sau in dietele pentru slabit.
Iaurtul are actiuni extraordinare pentru flora intestinala. Fermentii lactici ai iaurtului contribuie la echilibrul florei intestinale. De altfel, este in mod traditional indicat persoanelor care urmeaza un tratament antibiotic. Multe studii stiintifice demonstreaza actiunea iaurtului asupra anumitor forme de diaree. Bifidus activ este un ferment natural continut de anumite iaurturi si este un atu pretios pentru pentru sistemul digestiv, cind este consumat zilnic, contribuind la lupta impotriva constipatiei. De asemenea, el permite reglarea tranzitului intestinal si stimuleaza secretiile intestinale.
OBSERVI ce destept sunt;;) http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=iaurtul
Din laptele normal cumparat din magazin, adica laptele pasteurizat eu am reusit sa fac un fel special de lapte acru (chefir). E foarte bun la gust si sanatos. Insa e nevoie de chefir. Acesta e o forma de viata, un lichen din cate stiu eu, arata ca niste granule mici albe si se inmulteste daca sta in lapte (poti da si altora). Eu cred ca pot face rost. Am dat si eu si mai pot primi.
Aici e un link despre chefir http://www.chefir-bio.com/cum-se-prepara-kefirul-de-lapte.php
anonim_4396 întreabă:
User252426 întreabă: