1 litru apa
1 ligurita unt ( sau o lingura ulei )
3-400 gr. malai depinde de cat de vartoasa vrei mamaliga
1 lingurita sare
Se pune apa la fiert intr-o oala mai mare im preuna cu sarea si untul. Cand apa fierbe se toarna in ploaie, malaiul cam 1/3 si se amesteca continuu. Cand incepe se se ingoase ( dupa cca. 1-2 min.) se toarna si restul malaiului si nu se mai amesteca. Se lasa cam 15 minute si apoi se amesteca voios si cu spor... se mai lasa 2-3 min. dar cu atentie sa nu se arda pe fund. daca chiar se arde ( se simte la miros ) nu se mai insista cu amestacatul si se ia repede de pe foc se toarna in alt vas rezistent la foc si se ma da la cuptor pana se ingroasa (daca mai este nevoie)...
Eu pregatesc o mamaliga obisnuita pe care o servesc cu unt sau branza cu smantana, sau cas framantat amestecat cu unt, (branza de burduf cu unt), etc...
Pai mamaliga se face in felul urmator
-se pune apa la fiert(astepti sa fiarba intre timp pui un pic d malai f putin)
-cand inceapa sa fiarba incepi sa pui malai in functie d cum vrei sa iasa mai terci(mai moale) sau mai tare
-apoi o amesteci f bine cu o lingura d lemn ar fi indicat (ca sa nu faci cocoloase)
-apoi o scoti astepti sa se raceasca un pic
iar pentru branza cu smantana se procedeaza astfel:
-se faramiteaza branza
-apoi se adauga smanta
-iar dupa sa amesteca
cred ca se pune si unt sau margarina dar nu pot spune sigur pentru ca mama face mamaliga fara... o face simpla succes:*
Si faina de grau:d
asa:pui apa putina, multa faina de grau intr-un vas mare, amesteci amesteci si pui la fiert.intre timp pui unt(daca vrei smantana, branza...etc.) si lasi sa fiarba pana prinde,, forma,,. fundita?
LisaJulie întreabă: