Vezi ca nu stii?! se pune bulion ca sa-ti iasa bune, nu rosii, rosiile le acresc.in viata mea, dar in viata mea nu am facut cu rosii.si bulionul sa fie ceva mai dulce, nu din acela facut in casa ca e prea acid, din acela cumparat si sa fie mai dulceag.cimbru, o foita mica de dafin, usturoi-dar mai la sfarsit ca sa ramana parfumul in mancare si multa, multa, multa ceapa. bulionul se pune la sfarsit astfel se lipeste de fundul(de baza)cratitei si se da intr-un clocot usor, finut, delicat si tratat cu atentiea cuvenita. daca vrei mai poti face si altfel:ceapa taiata mai mare si calita, 2 cartofi taiati in 4, 1 ardei rosu mare taiat in cuburi mari, usturoi, dafin(foarte putin, o foita)bulion si cubulete de vinete prajite. se adauga fiecare in functie de timpul de coacere si foarte putina apa, lasi sa scada apa, inchizi si gata.
ps.era sa uit, la mancarea de care zici tu, vinetele se pun coapte (la fel ca pentru salata), daca vrei sa fie cubulete trebuie sa le prajesti in ulei cate 1 minut pe fiecare parte, sa le dai prin faina ca altfel absorb 2 litri de ulei.de,asta nu iti ies gustoase, tu le pui crude, adica nefacute sub nici o forma.si la musaca la fel se prajesc un pic inainte.vinetele nu se pun crude la nimic, ori coapte ori prajite iar fierte se pun daca vrei sa le faci marinate, adica:fierbi vanata pana devine translucida, nu mai mult ca se inmoaie. o tai fasii lungi, adaugi un pic de usturoi pisat, vateva fire de ulei si 2-3 picaturi de otet, se mananca ca aperitiv sau pur si simplu.
Ai uitat sa-i pui un pic de pasiune, asta e, ii lipseste pasiunea! si un lucru important.vinetele contin o substanta toxica(nu, nu se moare, stai linistit!). care se neutralizeaza cu sare.ininte de a le prepara trebuie sa le tai rondele, cubulete, fasii, zdrente sau cum vrei tu si sa le lasi pe o farfurie sau pe un fund (de tocat)si le presari cu sare.sarea neutralizeaza amareala care iese din vinete si devin si mai gustoase. dar nu uita un lucru, in dragoste si la bucatarie trebuie multa pasiune!
Salata de vinete e salata. Coci vinetele, le scurgi, le maruntesti, le arunci in bol cu ceapa tocata si ulei si mai stiu eu ce si le faci cu mixeru. Parca asa am vazut. Eu zic de mincarica, vinete taiate cubulete, puse in cratita cu ceapa, usturoi, ulei, rosii si cine mai stie ce, ca nu am stat sa urmaresc niciodata. Le fierbi si gata. Cred Dar trebuie sa le las in frigider doua zile sa intre gustul in ele, altfel, daca ma reped imediat in ele (cum fac de obicei cu celelalte mincaruri, ca abia astept sa fie gata si incep sa-nfulec), pai nu au frate gust, aia e... ca acum, ca mi-erea pofta, da nu au gust... trebuie sa le pun la "fezandat" doua zile
Bine...mama face vinetele astfel:
1. Coace vinetele
2. Face maioneza
3.Amesteca maioneza si vinetele
4. Pune ceapa
5.(suplimentar) adauga putin ardei sau alte legume.
Ca sa scoti amareala din vinete, le cureti le tai cubulete si le presari cu sare - le lasi 10' 15' si apoi le clatesti cu apa rece...
Eu calesc totul si apoi pun apa - nu le fierb direct pentru ca intr-adevar nu au un gust atat de bun...
Ingrediente
3 vinete
2 ardei
5 rosii
1 ceapă
ulei
5 căţei de usturoi
1 legătură de peătrunjel
Sare
Piper
Mod de preparare
Vinetele se spală, se taie bucăţi mici, se presară cu sare şi se lasă la scurs 30 de minute. Apoi se spală în 2-3 ape şi se storc. Ceapa se curăţă, se taie solzisori, se caleste în ulei încins. Se adaugă ardei tăiaţi felii, vinetele, roşiile tăiate felii subţiri şi o ceaşca de apă. Se potriveşte de sare şi piper şi se da la cuptor 30 de minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat şi verdeata tocată mărunt.
Pofta buna!
Pai eu o fac altfel:
pun ardei gras, ceapa, morcov, la calit separat intr-o tigae, la foc lent, foarte lent...si le las vreo 20 -30 de minute, pana cand se imoaie...
separat, tai vinetele, le curat de coaja, le tai cubulete si le pun la calit...cam in acelasi timp cu ceapa, ardeiul gras...si le lasi pana se inmoaie...la foc lent!
apoi cand amandoua sunt... dupa parerea ta "facute"le amesteci!
le mai lasi sa fiarba impreuna ...la foc lent...inca vreo 10 minute si adaugi vreo 3 linguri de bulion... pui sare dupa gust...si sper sa-ti placa!
mie, nu-mi place aceasta mancare... dar stiu sa o pregatesc!
mai poti pune in loc de vinete, dovlecei!
Pun 3-4 cepe mari, taiate pestisori si, 5-6 ardei verzi si rosii taiati fasii, in ulei nu foarete mult, si ii calesc putin, apoi picur cate putina apa ca sa se inmoaie bine. Las sa scada pan ramane doar uleiul si trag de pe foc. Nu uiti sa pui sare.
Tai vinetele 3-4 buc. marisoare, rondele de un centimetru, le presar cu sare si le las asa vreo ora. Nu le curat de coaja, doar le spal, pentru ca se imprastie altfel. (coaja nu se simte la final, dar da un gust bun si aspect interesant) Le usuc cu hartie absorbanta si le prajesc in ulei pana cand se auresc. Le scot pe hartie absorbanta. Cand sunt prajite toate, iau o cratita de inox, ceramica, yena, si pun un strat de vinete, un strat de ardei cu ceapa si deasupra pulpa de rosii pasata, dupa gust. Pun straturi pana cand se termina iar ultimul strat sa fie vinete. Pun cratita in cuptor si o tin vreo 30 minute.
Daca vrei mai dietetic, vinetele nu le prajesti, ci le pui in steamer 20 minute.
Deci, MANCARE DE VINETE (sper sa fie ceea ce te intereseaza):
-ai nevoie de 3 vinete potrivite, 3 cepe, vreo 6 ardei nu conteaza de care( numai iuti sa nu fie), circa 500 - 600 g rosii, cativa catei de usturoi, patrunjel verde tocat o legatura, putin delikat si sare dupa gust.
- tai vinetele in fasii sau rondele, dupa preferinta, le pui intr-o cratita si le presari cu sare ca sa-si lase amareala, dar nu le tii mai mult de 20 minute pentru.ca se intaresc.
-speli vinetele cu apa rece si le fierbi circa 2-3 minute in apa cu putina sare, dupa care le lasi la scurs.
- tai ceapa si ardeiul solzisori si ii calesti usor in circa 100 g. ulei.
-iei o cratita si pui : un strat ceapa cu ardei, un strat vinete, un strat rosii taiate pestisori si continui asa pana termini vinetele, ultimul strat sa fie de rosii.
- presari delikatul, putin piper, usturoiul taiat marunt si patrunjelul tocat.
- ai grija la sare. mai bine mai pui putina aproape cand este gata mancarea.
-adaugi apa cat sa acopere mancarea
-introduci in cuptorul incins, potrivesti puterea focului pe mediu si lasi circa o ora si jumatate sa scada. POFTA BUNA!
LisaJulie întreabă: