Din aluatul de cozonac intind o foaie rotunda pe care o pun in tava in asa fel incat sa atarne pe marginea tavii(am o tava rotunda), apoi torn compozitia din branza, oua, zahar esente, stafide.Aluatul care atarna il pun peste branza.Tot din aluat de cozonac fac o impletitura pe care o pun sub forma de cruce deasupra compozitiei din tava apoi pun pasca in cuptor.Cand e gata o pudrez zahar pudra Dr. Oetker. E foarte buna.
Eu folosesc ca blat aluatul fraged cumparat din oras pe care-l pun pe funcul unui vas rotund din iena sau teflonat. Apoi tai o fasie groasa cam cat vreau eu sa fie inalta pasca si o asez pe marginea vasului prinzandu-l prin presare de aluatul de pe fundul vasului. Pun apoi compozitia de pasca care trebuie sa fi cu cca 1 cm sub marginea de aluat. Apoi indoi ince, incet marginea peste compozitie. Tot din aluat fac impletituri pe care le pun in cruce peste compozitie si le prind de margini. Si gata la cuptor.
Compozitia o fac din cca 1 kg de branza dulce, 3-4 linguri de smantana, zahar pudra cu aroma de vanilie (de la dr. oetker), cam 4-5 linguri de zahar tos, coaja rasa de lamie si portocala, 5-6 oua. Adaug cam 100 g de stafide pe care le spal bine, le pun cca 5 min.in apa calduta, le usuc bine intr-un servetel de hartie si le amestec in compozitie.
Pofta buna.
Pasca se face amestecand faina cu apa si sare, intins subtire pe plita dreapta sau piatra fierbinte mare (este versiunea originala).
Este asemanatoare cu lipia simpla, dar este crocanta, deoarece nu contine ulei sau alt fel de grasime.
RE: Pasca este cea mai veche forma de paine! Este folosita si de evrei, carora le este aliment sfant!
Este cea mai simpla forma de paine, NU foloseste nici un aluat!
Pentru aluatul de pasca aveti nevoie de:
50 gr unt
125 gr zahar
3 oua
250 ml lapte
500 gr faina
2 linguri ulei
1 lingura esenta de rom
25 gr drojdie uscata (din cea instant)
un varf de de sare
Pentru umplutura de pasca aveti nevoie de:
1 kg branza de vaci
50 gr unt
4 pachetele zahar vanilat
5 oua
200 gr zahar pudra
3 linguri smantana
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita esenta de rom
150 gr stafide
1 lingura faina
1 lingura gris
coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie
un varf de sare
Cum se prepara pasca cu branza de vaci:
Se inmoaie drojdia uscata (instant) in putin lapte incalzit in care s-a adaugat si putin zahar.
Se pune restul de lapte la fiert si dupa ce da in clocot se adauga 3-4 linguri de faina, amestecand in continuu pentru a nu face cocoloase.
Se lasa apoi la racit, dupa care se adauga drojdia inmuiata. Compozitia aceasta se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la un loc calduros pentru a se odihni si a creste.
Separat se freaca galbenusurile, se adauga treptat sarea, apoi zaharul, pana devine ca o crema spumoasa. Tot separat se bat si albusurile spuma.
Se aseaza intr-un vas restul de faina si deasupra se adauga compozitia de drojdie si faina crescuta si se amesteca bine, trecand apoi la adaugarea treptata a galbenusurilor, a putin lapte caldut si a albusurilor batute spuma.
Se amesteca totul bine, framantand timp de 20-30 de minute, adaugandu-se apoi treptat si uleiul, untul topit cald si esenta de rom. Daca aluatul va iesi prea tare se mai poate adauga putin lapte incalzit.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se aseaza la loc cald pentru aproximativ 1 ora.
Odata crescut aluatul se imparte prima data in 2 jumatati, iar apoi una dintre jumatati se imparte in alte 3 parti egale.
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea fundului tavei sau formei in care veti coace pasca.
Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucati de aluat, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se rasucesc una peste alta ca o impletitura. Impletitura aceasta se pune de jur imprejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele 4 capete. Se lasa apoi sa creasca.
Din cea de a 3-a bucata de aluat ce a ramas, se fac separat suluri care se impletesc doua cate doua si se vor pune deasupra umpluturii cu branza a pascai, in forma de cruce.
Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma.
Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita.
Se unge cu ou pentru a capata o culoare frumoasa la coacere si se da la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora.
Se scoate pasca cu branza din cuptor, se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din forma.
Pasca dumneavoastra cu branza de vaci este gata si este tocmai pregatita pentru a intampina Pastele!
Aluat de cozonac se intinde o foaie subtire si se poate umple cu crema de branza, crema de smantana, crema de ciocolata, crema de fructe