Se pare ca, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood. Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid pentru grup inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, Caesar a pregatit aceasta salata cu ingredientele pe care le mai avea in frigider.
Reteta initiala continea: salata verde, oua partial fierte, usturoi, sos Worcestershire, suc de lamaie, ulei de masline, parmezan ras, crutoane, sare si piper. Ulterior, retetei i-au fost adaugate si bucati de ansoa (pentru un gust mai bun, iti recomandam sa amesteci bucatile de ansoa odata cu dressing-ul salatei). Alte ingrediente adaugate frecvent in salata Caesar sunt mustarul Dijon si otetul.
Cea mai buna salata Caesar contine doar ingrediente proaspete: suc de lamaie proaspat stors, usturoi proaspat pisat, piper proaspat macinat si parmezan proaspat ras. Ouale pot fi folosite atat foarte slab fierte, cat si chiar crude. O alta varianta de dressing poate fi preparata folosind tofu in loc de oua. E bine ca acest dressing sa fie facut in blender, pentru a incorpora total tofu-ul.
Se pare ca, spre sfarsitul anilor '90, salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante.
Daca doresti sa prepari salata Caesar la tine acasa, poti folosi reteta oferita de Gustos.ro: Salata Caesar.
Spor la gatit!
Ngrediente
Salata
1 salata verde
4 linguri parmezan ras
Dressing Caesar
1 catel mare usturoi
2 fileuri ansoa (sau sos Worcestershire)
1 varf lingurita sare
1 galbenus
1 lingurita mustar
2 linguri suc de lamaie
ulei
Crutoane
4 felii paine veche de 1-2 zile
2-3 linguri ulei
piper
Portii: 4
Preparare
1. Dressingul: frecati bine catelul de usturoi cu sare si ansoa taiata marunt pana se face o pasta omogena.
2. Adaugati galbenusul (crud sau fiert, cum obisnuiti sa folositi la maioneza) si mustarul. Adaugati incet ulei, amestecand neincetat pana obtineti o maioneza care sta pe lingura.
3. Adaugati sucul de lamaie, amestecati si apoi verificati daca mai e nevoie de sare sau lamaie.
4. Pregatiti crutoanele: painea o taiati cubulete si o puneti intr-o tigaie cu 2-3 linguri ulei incins. Condimentati cu piper. Amestecati repede, painea va absorbi uleiul si apoi mai lasati 1-2 minute pe foc sa se faca crocante crutoanele.
5. Asamblam salata doar inainte de a o consuma: spalati frunzele de salata si le taiati fasii. Impartiti-le in 4 boluri de salata. Adaugati cate o lingura buna de dressing peste salata. Presarati apoi crutoanele si la sfarsit presarati parmezanul. Seviti imediat, altfel salata se inmoaie.
ItiDauClasa întreabă:
photographer24 întreabă: