Laptele proaspat nefiert il pui intr-o sticla de plastic, de azi pina maine pe usa de la frigider.
A doua zi vei vedea care este smantana si care este laptele...
Se apasa pe sticla de plastic astfel incit sa iasa .smantana formata, care va curge intr-un borcan...
Borcanul se lasa pina a doua zi intr-un loc mai cald( in bucatarie)sa se inchege si smantana e gata!
Laptele ramas se poate pune la fiert...
Succes!
Se lasa laptele cateva ore, timp in care smantana se ridica la suprafata, se ia cu o lingura de lemn si se pune in alt vas, strecurat. Se poate repeta pana ce laptele incepe sa se acreasca. Smantana se tine la racoare, rece.
Metoda este foarte simpla.Laptele proasptat(nu pasteurizat)nefiert, se pune intr-o cratita (la tara se face in oale de lut ars) se acopera cu un capac si se pune cratita intr-un loc cald(poti sa acoperi cratita cu o fata de masa). Dupa 24 de ore te uiti, laptele trebuie sa arate ca si iaurtul, daca nu s-a "prins"laptele, mai lasi cateva ore.Cand laptele s-a prins smantana se ridica la suprafata si o poti aduna cu o lingura, o pui intr-un borcan. Fiind foarte proaspata va fi mai subtire, dar punand-o la frigider, pana a doua zi ea se va ingrosa.Laptele prins care ramane dupa ce ai adunat smantana, il pui la foc mic si il amesteci putin.Se tine pe foc pana se infarbanta, sa poti cu degetul sa suporti temperatura, se toarna intr-un tifon si se lasa la scurs.Asta este branza proaspata de vaca.Asa iti faci si smantana si branza proaspata.
elena întreabă: