Mda... uite un sos celebru pentru paste si foarte simplu Alfredo: intr-o tigaie pui un cub de unt, 50-100ml smantana dulce "dorna +30% grasime", piper proaspat macinat, nucsoara prospat rasa si 50gr parmezan. pui tigaia pe foc mic, sosul nu trebuie sa fiarba, amesteci usor. fierbi pastele si apoi adaugi in sos si servesti imediat optional poti sa adaugi diverse suplimente:somon afumat, pui, sparanghel etc
Sunt diverse retete pentru sos alb pentru paste. Eu fac quatro formaggi. Aleg 4 feluri de branza, cu mucegai sau fara, le pun putin la topit, si adauga la ele cam 150 ml de smantana lichida, condimentez dupa gust, uneori mai adauga si ceva ierburi, las sa dea in clocot, sting si apoi le servesc. Mai fac un sos pe care il incep ca pe un besciamel, cu exceptia ca pun usturoi. In 2 linguri de ulei de masline sau de unt, calesc un usturoi razuit pe razatoarea mica, il las sa se faca, nu sa se arda, apoi adaug o lingura de faina, si amestec sa nu se prinda si nici sa se arda, apoi adauga lapte, fierbinte, sa nu se faca cocoloase, si amestec, apoi pun 150 de grame de branza topita si continui sa amestec, pana cand se ingroasa, condimentez, mai pun patrunjel si marar, si e gata de servit. Mai fac unul cu sunculita afumata, pe care o pun in tigaie teflonata fara ulei, o las sa se prajeasca, scurg grasimea, nu pe toata, si apoi adauga 200 de grame de smantana si parmiggiano razuit din belsug, le las sa se ingroase, le condimentez si le servesc peste paste.
Sos alb cu oua pentru peste
Ingrediente
Unt 50 g faina 50 g supa de oase 400 ml oua 4 buc lamaie 50 g piper sare
Mod de preparare
Se pune untul intr-o tigaie, se adauga faina, se caleste fara a se rumeni si se stinge cu supa de oase fierbinte. Se amesteca bine se se fierbe 15-20 min. la un foc domol. Ouale se fierb, se curata, se toaca marunt si se pun in sos impreuna cu zeama de lamaie. Se potriveste gustul cu piper si sare.
Timp de preparare
30 min minute
Si eu fac sosul propus de bluedar si mai am o sugestie. Am descoperit reteta intr-o emisiune a lui Jamie Oliver. Se amesteca doua galbenusuri de ou de gaina cu aprox. 50ml de smantana si o mana de parmezan ras. Compozitia se pune peste paste (penne preferabil) fierbinti si se amesteca. (permezanul se va topi rapid) E foarte bun!
LisaJulie întreabă: