Se caleste ceapa taiata marunt, cu uleiul de masline, se adauga cateii de usturoi zdrobiti si niste ramurele de busuioc;
Se adauga ardeiul tocat marunt si ardeiul iute, intepat usor;
Dupa ce ultimele doua componente se inmoaie, se adauga si pulpa de rosii si se fierbe la foc mic pina cind amestecul scade;
Inainte de a stinge focul, se adauga frunzele, sarea si piperul (dupa gust). Se lasa putin sa se raceasca, apoi se mixeaza lejer, fara sa se toace legumele complet. Sosul se poate pastra si la congelator.
Exista si cateva reguli de care poate vrei sa tii cont:
Regula de baza este ca sosurile subtiri se preteaza pentru pastele lungi si fine, iar cele groase se potrivesc cu pastele scurte;
Pentru un sos arrabiata mai picant, se adauga mai multi ardei iuti proaspeti, care dupa 20 minute de fiert pot fi tocati si readaugati;
Cand sosul este gata se ia de pe foc, se adauga o mana de busuioc proaspat, otet balsamic, 1 cub de unt, parmezan ras;
Reteta mea foarte simpla, uimitor de simpla, da un gust pastelor diferit cam de tot ce se mananca in mod curent.
Rad cascaval cam 200 gr, pun cam 150gr smantana, adaug o conserva de ton maruntit si o inmiresmez cu piper. Pastele in farfurie si sosul deasupra. O nebunie de gust si tare repede si fara vase murdare, aragaz stropit...
depinde ce fel de paste vrei sa mananci! paste milaneze, bolognese, paste carbonara... sau inca nu esti hotrat(a) ce vrei sa mananci?!
CELE MAI GUSTOASE SUNT CELE PE BAZA DE SMANTANA.SMANTANA SE PUNE LA INCALZIT LA FOC MIC INTR-O TIGAIE SAU OALA CU PERETII JOSI, CAND INCEPE SA SE FACA BULE MICI SI SA DEVINA MAI DENSA (SA NU FIARBA)SE ADAUGA BRANZA TIP CASCAVAL RASA SAU TAIATA CUBULETE SI SE AMESTECA PANA SE TOPESTE BRANZA, SE POT ADAUGA CIUPERCI TAIATE FIN, BUCATELE MARI DE NUCA SAU PUR SI SIMPLU NUMAI BRANZA(INCLUSIV ROCHEFORT), CIUPERCILE TREBUIESC CALITE IN PREALABIL, SE POT AMESTECA CATEVA TIPURI DE BRANZA.CU ACEIASI BAZA DE SMANTANA SE POATE FACE UN SOS CU BUSUIOG PROASPAT(PESTO), BUSUIOGUL SE FREACA BINE INTR-UN CASTRONEL PANA RAMANE CA O PASTA, MAXIM O LINGURITA RASA PENTRU 6 PERSOANE, SE AMESTECA CU MIGDALE, NUCI SAU FRUCTE DE PIN, CARE TREBUIE SA FIE MACINATE FIN, PENTRU 3-4 PORTII ESTE NEVOIE DE CIRCA 250 ML DE SMANTANA PENTRU GATIT, CEA LICHIDA SI DULCEAGA CARE SE GASESTE LA BRIK
Eu il fac asa:toc marunt o ceapa, un ardei si le calesc in ulei de masline(merge si de floarea soarelui). adaug 2-3 catei de usturoi, pasta de tomate(cat iti place, eu pun 4-5 ling) si 1/2 cana de apa sau vin alb.lasi la foc mic cam10 min, iar la final adaugi condimente pentru.paste(eu folosesc fuchs), sare, daca mai e nevoie, si o foaie de dafin, daca ti place.torni fierbinte peste pastele fierte in prealabil si adaugi dupa gust cascaval ras sau doar busuioc maruntit. sper sa ti fie de ajutor