| Emiluca a întrebat:

Cum se face sunca de casa cu boia, usturoi, etc?

Am cumparat porcul ca tot romanul, am incercat sa dau gust suncii la afumatoare, dar nu a mers. Acum doresc sa o fac cu boia, usturoi, dar mai mult nu stiu.

Ma poate ajuta cineva cu o reteta, va rog?

Răspuns Câştigător
| onasis1961 a răspuns:

In primul rand, sunca se tine cel putin 21 de zile cu multa sare. Nu te teme ca va iesi foarte sarata pentru ca isi ia cata este nevoie. Dupa acest timp, o speli cu apa rece si o dai la fum cald 1-2 zile sau 3-4 zile la fum rece.
Alta metoda este cea cu bait(saramura) - dupa ce ai sarat bine sunca o tii 3-4 zile, dupa care pregatesti baitul. Pui pe foc 1L de apa cu 2 linguri de sare si condimente-foi de dafin, piper boabe, piper macinat, cimbru uscat. Cand a dat primul clocot, pui 1L de vin rosu parfumat(ananas, tamaioasa, busuioaca, etc) si usturoi pisat. Cand baitul aproape s-a racit se pune peste sunca si se acopera cu un capac, iar din 2 in 2 zile se umbla si se rotesc suncile cele de sus jos.La 10 zile se scot, se clatesc in baitul din vasul in care au stat, se lasa 1 zi la scurs si apoi ori le dai la fum, ori prin boia dulce sau iute dupa preferita. Pofta Buna!