Poi ca orice alt tort doar ca trebuie sa aiba crema de vanilie Sami dai si mie o felie dupa ce il faci, bine?
Tortul din blat de pandispan (oua, zahar, faina, esente) iar crema, tip sarlota (galbenusuri frecate cu zahar si esenta, putina faina si lapte. pus poe foc si amestecat continuu, pana se ingroasa. Se raceste, se incorporeaza niste frisca si se umple tortul.
Pentru blat sunt necesare: 9 oua, 12 linguri de zahar, 12 linguri faina 1 lingurita mocca de bicarbonat de sodiu, dizolvat in zeama de lamaie sau putin otet.
Modul de preparare: Albusele se bat spuma pana se intaresc( pentru ca sa se intareasca albusele, se pune putina sare si o lingurita de otet), apoi se adauga zaharul si pe rand galbenusele si la urma faina. Se pune compozitia la copt intr-o cratita sau intr-o tava (depinde de cum vrem sa arate tortul), care a fost anterior unsa cu unt sau margarina si tapetata cu faina.
Crema: 1/2 litru lapte, 2 linguri de faina cu varf, 150 gr. zahar, coaja de la o lamaie, zahar vanilat, 100 gr unt sau margarina.
Modul de preparare:
Se caramelizeaza 2 linguri de zahar, care se sting cu trei linguri de cafea concentrata, se amesteca apoi cu laptele si faina si se pune la fiert.
Cand s-a ingrosat compozitia, se da la rece. Dupa ce s-a racit, se adauga 100 gr. unt sau margarina, se freaca spuma pentru a se omogeniza si apoi se orneaza tortul. In cazul in care nu vrei ca in crema sa pui cafea atunci, in loc de cafea se pun 3 linguri de lapte.
Deoarece blatul este de pandispan, cred totusi ca este mai bine sa pui cafea pentru ca, nuanta cremei sa difere de cea a blatului.
La aceasta crema poti sa faci si 3 foi din urmatoarele:300 gr. faina, 100 gr. zahar, 1 ou, 150 gr. margarina, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu stins intr-o lingura de lapte si una de smantana (daca nu ai smantana poti pune 2 linguri de lapte). Aluatul se framanta bine, se imparte in 3 parti, se intinde si se coc pe dosul unei tavi, cca 2 minute la foc tare si apoi inca cca 2 minute la foc moderat.
Pofta buna si succes.
Blatul il faci in pandispan: 6 oua(separi albusul de galbenus), 6 linguri zahar, 6 linguri ulei 6 linguri faina, o lingura apa. Crema: 4 galbenusuri, 200 g zahar, 3 plicur zahar vanilat, 3 linguri de faina se dizolva cu o ceasca de lapte, se adauga in jumate de l de lapte cand clocoteste. Dupa ce compozitia s-a indesit, iei de pe foc si adaugi un pachet de unt sau margarina. Blatul il tai in doua sau trei, in functie de cat a iesit de inalt. Insiropezi, asezi crema si ornezi cu frisca. Spor la treaba!
natalia_olimpiu întreabă: