anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se formeaza trufele si unde se gasesc?

Răspuns Câştigător
doiny
| doiny a răspuns:

Trufele sunt ciuperci comestibile care se dezvolta pe radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize.
Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore si ciuperca.

41 răspunsuri:
| JayLeno a răspuns:

buna intrebarehappy as vrea si eu sa gasesc, m-as imbogati instant! trufele cresc sub pamant in zonele impadurite de munte, se gasesc cu porci sau caini special antrenati.

| rael a răspuns:

In zonele de deal si de munte cu paduri de foioase si de brad exista sate in care unii localnici se imbogatesc peste noapte. Numai vezi ca apar cu cate un jeep in poarta si o duc mai bine decat altii, fara a pleca din tara si fara ca, aparent, sa faca ceva anul-me! Il vezi pe cate unul plecand in padure cu un caine sau mai multi dupa el, care-l asculta orbeste, intr-o directie anume si cu o treaba numai de el stiuta. Asta tine cam pana da inghetul, dupa care sta si traieste bine si asteapta iarasi vara. Ei sunt vanatorii de trufe sau "trufarii", cum le place sa-si spuna.
Trufarii romani s-au constituit intr-o asociatie profesionala, pentru ca vor sa beneficieze de toate oportunitatile oferite atat de piata, cat si de fondurile comunitare. In fiecare an au o intalnire de deschidere de sezon.

Bune pentru gastronomia fina

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc in zonele de munte si de deal pe radacina copacilor, in cuiburi, precum cartofii. Au un miros specific, foarte puternic, pentru care sunt foarte apreciate, fiind nelipsite din lista de meniuri a marilor restaurante din intreaga lume, ne spune un trufar din Miercurea Ciuc, dr. Fekete Oskar, in varsta de 25 de ani.

Pe piata mondiala cererea este mai mare decat oferta

Cu vreo suta de ani in urma, transilvanenii erau mari exportatori de trufe la Viena. Acum le vand in special pe piata italiana si nu fac decat sa dezgroape acest tezaur ascuns, spune dr. Fekete Oskar. Italienii, francezii, spaniolii si ungurii le-au ridicat la rang de aliment de lux. Bursa trufelor se afla la italieni. In Romania cresc cateva soiuri de trufe albe si negre care au inceput sa fie comercializate din 2003. Tru-farii romani fac comert cu trufa neagra si cu o trufa alba de vara, pe care o pot vinde cu pana la 300 euro kilogramul pe piata externa, spune dr. Fekete Oskar. Cea mai scumpa trufa comercializata pe piata mondiala apartine unui soi rar de trufa alba, al carei pret poate ajunge la 4000 de euro kilogramul. Romanii si-au pus si ei mintea sa o caute in tara si au gasit-o, insa o singura data, in anul 2004.

La vanatoare de trufe

Trufele se culeg cu caini dresati. Stapanul sta, iar cainii muncesc, povesteste razand dr. Fekete Oskar. Un caine dresat costa intre 2000 si 5000 de euro. Cainii fie adulmeca, apoi scurma cam 20 cm, uneori si 70 cm, pana dau de cuibul de ciuperci, dupa care stau si asteapta ca stapanul sa vina sa le culeaga, fie dupa ce au gasit cuibul de ciuperci cainii scurma si vin pe rand cu "prada" in gura la stapan, care-i rasplateste cu o bombonica. Un vana-tor poate culege pana la 50-60 kg, dar media poate fi undeva la 10-15 kg. Depinde de zona, spune dr. Fekete Oskar.
Exista si un drum al trufelor, care este tinut secret. Cine are trufe de calitate si poate asigura saptamanal o livrare de 10-200 kg de trufe poate ramane pe piata, afirma cu toata siguranta dr. Fekete Oskar. "Intotdeauna le spun trufarilor: nu stricati cuiburile de ciuperci, aveti grija cum le culegeti! Ele sunt bancomatele voastre din padure, iar cainii sunt cardurile voastre".

In strainatate, o afacere sponsorizata de stat

In zonele unde nu cresc in flora spontana, s-a ajuns la performanta sa fie cultivate, spune dr. Fekete Oskar. In Franta anilor '70, in Italia si Spania anului '92, iar mai recent in Ungaria, Australia si Noua Zeelanda, au fost cultivate trufe printr-o metoda prin care sunt fixate la radacina. Plantele incep sa produca trufe la 10 ani de la cultivare. Statul spaniol a sponsorizat plantarea a 500 ha de trufe in anii '90, o investitie de milioane de euro, spune dr. Fekete Oskar. In 2001 a avut loc prima recolta. "Statul care nu a incasat un ban timp de zece ani a fost bucuros ca isi va primi taxele conform intelegerii cu plantatorii, iar acestia din urma sunt multumiti ca nu au atata munca de facut", mai spune dr. Fekete. Piata trufelor are un flux continuu, cand termina europenii sezonul, incep sa vanda australienii si neozeelandezii.


Sursa: Romania Libera

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

In padure

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe radacina unor specii de arbori cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice micorize

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Detalii despre trufe gasiti pe www.truffoir.ro iar daca vreti sa vedeti pe viu trufe va invitam la seminar in 13-15 noe 2009.

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Trufele se gasesc in zonele de deal si de munte in paduri de foioase, mai putin in paduri de rasinoase, care traiesc in simbioza intre radacinele plantelor superioare cu miceliul unei specii de ciuperci sau convietuirea stabilita intre anumite categorii de ciuperci si radacinile unor plante superioare. In acest caz planta superioara micorizata asigura ciupercii glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare iar ciuperca furnizeaza plantei azot, fosfor si alte elemente in forma usor asimilabila. Datorita acestei relatii simbiotice plantele cu micoriza cresc mai bine iar ciupercile fructifica mai abundent. Trufele se gasesc la cativa centimetri sub pamant, ele se afla chiar si pana la 70 cm sub pamant, dar in general se gasesc de la 5 la 30 cm depinde de PH-ul solului.Pentru mai multe detalii accesati WWW.TRUFAVEST.RO

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Detalii despre trufe, gasiti aici, Multa Bafta in continuare.
http://truffoir.blogspot.com/

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Trufele se gasesc in majoritate la radacunile alunului si stejarului ...as dori sa primesc informatii la mail infotrufeHY@yahoo.com

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am gasit in padurile de molid cuiburi cu 6-7 buc de nu stiu ce. de culoarea cartofului, cat o minge de ping pong, am sectionat mai multe in doua, miezul este negru maroniu iar apoi alba acoperita de o membrana maronie. oare sa fie trufe?

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Trufele se gasesc la radacinile arborilor

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Se formeaza prin fotosinteza si se gasesc in copaci

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Întrebări similare