Ingrediente mucenici (reteta munteneasca de mucenici):
Mucenici
apa
zahar
nuci
un praf sare
coaja rasa de lamaie
scortisoara
Se pune apa la fiert cu zahar, un varf de cutit sare. Cand incepe sa fiarba se adauga mucenicii (eu folosesc mucenici din comert, acesti mucenici sunt bine uscati si nu se sfarama la fiert). Se lasa pe foc mic pana cand mucenicii fierb si se inmoaie. In acest timp trebuie sa amestecati des deoarece mucenicii se prind usor.
Intre timp sfaramati nucile. Puteti sa le dati prin masina, dar mucenicii sunt mai gustosi daca nucile sunt sfaramate. Nucile se sfarama in piua sau le puteti pune intr-o punga de plastic curata, mai groasa, si sfarama apasandu-i cu sucitorul sau melesteul.
Cand mucenicii au fiert se adauga nuca pisata, coaja de lamaie rasa si un praf de scortisoara.
sper ca ti-am fost de ajutor fundita
Mucenici moldovenesti(de post)
Ingrediente:
700g faina
50g margarina
2 linguri ulei
100g zahar
50g drojdie
300ml apa
coaja de lamaie rasa
zahar vanilat
miere de albine
nuci macinate
sirop facut din apa cu zahar si esente
Preparare:
dizolvam drojdia in 1/2 cana de apa(calda) adaugam o lingurita zahar, 2 linguri faina si lasam sa creasca 10 minute.Topim margarina cu uleiul,fierbem o cana de apa cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie.Le lasam sa se raceasca. Dupa ce a dospit drojdia o turnam peste faina si incepem sa framantam, adaugand pe rand siropul cu zahar si margarina topita.Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini apoi il lasam sa creasca. Dupa ce a crescut il impartim in 12 parti, facem din fiecare bucata un sul si ii dam forma de 8. Ii asezam intr-o tava unsa cu ulei, ii mai lasam 20 min sa creasca apoi ii dam la cuptor timp de 30 min. Dupa ce s-au copt ii lasam sa se raceasca (ii putem trece prin sirop)ii ungem cu miere de albine si ii trecem prin nuca prajita si macinata.