Urzicile nu se fierb niciodată. Se spală individual, se curăţă de cozi, se opăresc în apă clocotită, cu sare, într-o cratiţă care nu e pe foc. După care se gătesc, în funcţie de varianta aleasă. Cel mai rapid? Tocate mărunt după opărire, călite în unt, cu puţină ceapă, două linguri de mălai şi usturoi după bunul plac.
Eu le gatesc ca si spanacul. Le oparesc( le bag intr-o oala cu apa care fierbe si le las 5-10 min), le las sa se raceasca, apoi le maruntesc.Intr-o oala calesc o ceapa taiata marunt, adaug urzicile tocate si putina apa, aprox o cana, si sare. Dupe ce s-au fiert fac o ingrosala din faina cu apa (amestec o lingura de faina cu apa pana ajunge de consistenta unei smantani), o torn peste urzici, amesctec bine, mai adaug 1 lingura-2 de smantana si un catel sau doi de usturoi. E delicios! Pofta!
Iti voi da 2 retete de urzici.
-1 kg de urzici, 4linguri pline cu maioneza, o lingura de hrean dat prin razatoare, 3 catei de usturoi. Urzicile spala-te foarte bine se fierb in apa clocotina, cam 10 min.Se paseaza si se combina cu maioneza, mujdeiul de usturoi si hreanul.Se servesc calde cu mamaliguta sau cartofi fierti
O alta reteta buna este :3-4 legaturi de urzici, 2-3 cepe (dupa gust)catva catei de usturoi, ulei 100-200 ml, sare, piper, cimbru, marar tocat marunt. Urziciile se spala foarte bine si se oparesc in apa fierbinte, cu sare. Dupa ce au fiert se paseaza si se opreste o cana din apa in care au fiert urziciile.Intr-o tigaie se caleste ceapa tocata marunt pana devine aurie, se adauga usturoiul taiat marunt sau zdrobit, se adauga zeama de la fiertul urziciilor.Se lasa sa fiarba putin si se adauga sare, piper, cimbru, marar tocat, putin bulion, cam o lingura plina.Se adauga urzicile si se pun la cuptor cam jumatate de ora.Se servesc reci sau calde, cu mamaliguta sau cartofi natur.
Pofta buna
Eu le aleg de buruieni si frunze palite, le spal bine (in 8-10 ape) pana in chiuveta nu mai ramane fir de nisip, apoi le toc, nu foarte marunt, ca pe varza. Le pun la fiert cu o canita de apa, sare si doua cepe tocate marunt. Le fierb mult, pana se fac aproape pasta. Cu vreo jumatate de ora inainte de a fi gata, le pun un paharel de vin alb (le da un gust senzational). Le servesc calde, cu mujdei de usturoi, oua ochiuri si sunculita prajita.
Identic precum spanacul, insa-s mai sanatoase, chiar si mai gustoase (contin mult fer) se pot servi si cu oua/ochiuri personal fac un fel de sos din tot felul de plante ( urzici, salata, spanac, frunze de zmeura/capsuni/papadie ) desigur cu gratar de porc/vitel/miel/pui
petru b./Cluj
iti bati copii/prieteni /si nevasta (glumesc sigur) asa-i de gustos
petru b./Cluj
Urzicile se spala si se curata, intr-o oala pui apa su sare la clocotit, cand clocoteste pui urzicile si le lasi 2 minute apoi le scoti si le lasi la scurs.
intr-o tigaie pui ceapa la calit si pui urzicile tocate peste ea, adaugi sare si piper si picuri putina apa din cand in cand. daca vrei poti sa pui si o cescuta de orez, dar pui de data asta o cana cu apa ca sa fiarba orezul, daca nu a fiert mai pui putin cate putin apa pana fierbe.
se serveste cu hran ras pe deasupra. pofta buna!