La ciorba, alaturi de alte zarzavaturi, si ca pe spanac alaturi de oua sau friptura.
Din loboda rosie, se poate gati o ciorba foarte gustoasa, in care veti pune ceapa, un morcov, nu prea mare, un patrunjel mic, putina radacina de telina, o mana de orez, sare dupa gust si pe care o puteti drege cu ou si putina smantana, iar la urma se pun frunze de leustean, marar si patrunjel si se acreste cu zeama de lamaie, ori daca aveti mai bine cu bors. Sunt zone in care ciorba de loboda se face la fel ca si cea de salata verde si atunci ( pe langa cele precizate mai sus), se prajeste putina slanina, sau costita si peste aceasta se toarna ouale batute din care se face o omleta (paparaie, sau scrob), care apoi se taie si se pune in ciorba si se mai da un singur clocot. Daca aveti supa de carne se poate fierbe loboda si legumele in aceasta supa si va iesi mult mai concentrata.
Din loboda alba se poate face si ciorba, dar ea poate fi gatita si scazuta ca si spanacul. Pofta mare.
În gastronomie, mai mult decât oriunde e valabilă zicala "Câte bordeie, atâtea obiceie". În unele zone, loboda se gateşte exact ca salata (ciorbă sau supă dulce) sau ca spanacul (piure sau scăzut). Eu am facut un mixtum compozitum din toate reţetele şi procedez aşa:
1. Pentru supă, fierb în apă nişte zarzavat tăiat, feliuţe de slănină sau costiţă (dar se poate şi fără asta) şi când e fiert zarzavatul, adaug sare (delicat, secretul gustului, vegeta, sau ceva similar), usturoi pisat (sau pudră) şi loboda şi le las să dea un clocot. Între timp, bat separat un ou cu puţin lapte sau smântână, pe care-l subţiez cu supă caldă si-l adaug la supă, frecând bine să nu se facă cocoloaşe. La final, adaug dacă mai e nevoie, sare sau usturoi sau smântână, după gust. trebuie ţinut cont de faptul ca smântâna poate acri dacă e acră, caz în care obţii ciorbă nu supă. Sau unii, mai înnăcresc cu zeamă de lâmâie (NU sare de lămâie!) sau chiar cu oţet.
2. Pentru "felul doi", eu personal, prefer loboda scăzută nu piure. Deci fie că fac o tocăniţă de carne de orice fel la care în final adaug loboda tăiata în fâşii mari şi o dreg cu 2 linguri de făina subtiate cu lapte, fie fac aşa numita "lobodă sleită" adică fierb doar loboda tăiată fâşii în puţină apă sărată şi o dreg cu făină, lapte şi mult, mult usturoi (o servesc cu ochiuri de ouă, cu rasol, sau cu orice friptură).
In piata la tarani sau la aprozar / la tara se geseste in gradinile oamenilor ...se foloseste in ciorbe, supe etc.