100 gr calamar, 100 gr sepie, 2 langostine, 6 midii proaspete, 2 stridii proaspete, o lingurita boia dulce sau iute, ulei de masline, 4 linguri rosii tocate (mixate), sofran, 300 gr orez, 2 catei de usturoi, supa de peste aproximativ dublu decat orezul.
Supa de peste este ideal sa fie facuta in casa din cap si coada de peste fiert cu o ceapa, o foaie de dafin, sare si o rosie.
Sepiile si calamarul se curata si se taie in cubulete. Se pune uleiul la incins in paellera (recipientul ca un fel de tigaie in care se prepara de obicei paella) si se prajejesc langostinele timp de 1 minut dupa care se scot si se pastreaza. Se pun apoi la prajit sepiile si calamarul si cind incep sa se aureasca un pic se adauga rosiile tocate si 2 catei de usturoi taiati foarte fin. Se lasa sa se faca pina incepe sa capete o tonalitate mai inchisa. Se adauga apoi si boiaua de ardei, se amesteca totul si se adauga orezul. Se amesteca bine 1 minut (pina devine orezul transparent) si se toarna supa de peste calda si 1 catel de usturoi maruntit. Se lasa la foc potrivit-iute sa se faca. Dupa 10 minute se adauga si langostinele pastrate si midiile si stridiile si se mai lasa 5 minute pina se evapora toata supa de peste.
Cand este gata se da la o parte de pe foc si se lasa sa mai stea cateva minute acoperit pana ce se serveste.
Pofta buna!
Îţi va părea incredibil, dar spaniolii nu se chinuie prea tare la treaba asta atît de... spaniolă. Dovada? Am un magnet de frigider, cumpărat din Barcelona, care zice doar atît:
Striveşte nişte sare cu pătrunjel şi şofran.
Prăjeşte 2-3 căţei de usturoi şi un ardei verde tăiat.
Pune-le într-o tigaie plată, adaugă jumătate de ceaşcă de orez pentru fiecare porţie.
Pune două ceşti de apă pentru fiecare porţie şi ce condimente pofteşti.
Fierbe descoperit zece minute, apoi cu capac zece minute.
Atît