Excelenta leguma, pentru oameni cu gusturi fine sparanghelul proaspat trebuie curatat cu un "peeler" exceptand varful, se rupe cu mana partea de jos lemnoasa; se fierbe in apa clocotita cu sare 2-3 minute, trebuie sa ramana verde si crocant, apoi se scurge si se amesteca cu unt, sare de mare si piper proaspat macinat. recomandat ca garnitura pentru peste la gratar cu un delicios sos olandez... enjoy!
Pui cu sparanghel
Ingrediente:
* 1 pui
* 1 ceapa
* 500 gr sparanghel din conserva
* 150 gr suc de rosii
* marar,
* usturoi,
* sare,
* piper
Mod de preparare:
Puiul se va taia bucati, se aseaza intr-un vas cu capac, se condimenteaza si se introduce la cuptor 15 minute, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, sparanghelul, sucul de rosii, usturoiul si se mai tine la cuptor inca 15 minute.
Salata de sparanghel cu carne de pui
Ingrediente:
700 gr. sparanghel, 1 buc. piept de pasare, 3 oua, 250 ml ulei, zeama de la o lamiie, o lingurita mustar, sare, piper
Mod de preparare:
Se alege sparanghelul cu tulpina groasa de un deget si cu varfurile violete, se curata (de la radacina spre varf), taind apoi cam 1-2 cm din partea de jos care este fibroasa. Se spala sub un jet de apa rece, se asaza in snopuri si se leaga in partea de jos si de sus, apoi se fierbe in apa clocotita cu sare, cca 30 minute. Dupa ce a fiert, se scoate sparanghelul cu grija, se desface din snopuri si se asaza pe un servet impaturit pentru a absorbi toata apa, dupa care se pune pe o farfurie. Din galbenusuri, ulei si lamiie se prepara o maioneza; se potriveste de sare si piper, se amesteca cu mustarul si carnea taiata cubulete si se toarna peste sparanghel. Se prefera carnea de la pieptul de gaina, fiind alba si frageda.
Se serveste rece.
Omleta cu sparanghel
oua
* sparanghel fiert
* cascaval(provolone, scamorza sau alta branza care se topeste)
* ulei
* sare
* piper
Preparare:
Se bat bine ouale cu putina sare si piper, apoi se pune in tigaia bine incalzita cu putin ulei, la foc mediu. Dupa cateva minute se acopera putin si cu capac, asa incat oul se incheaga (nu mult) si la suprafata.
Imediat se pune deasupra cascavalul si sparanghelul fiert taiate bucatele.
Se stinge focul dupa 1 minut, se inchide omleta, se lasa 1-2 minute, asa incat cascavalul se topeste, apoi se serveste.
GINA, sper ca macar una din retete sa-ti fie pe plac...
Salata cu sparanghel
Timp de preparare:
25 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
o salata verde, 2 oua fierte tari, un ardei verde, un ardei rosu, un castravete, 250 g sparanghel, 3 linguri ulei, 2 linguri otet, sare si piper, verdeata tocata
Mod de preparare:
Se spala bine salata, se taie fisii. Ouale se fierb, se decojesc si se taie cuburi, ardeii spalati se taie rondele, sparanghelul se toaca fin. Se pun toate intr-o salatiera si se amesteca cu uleiul, otetul, sare, piper, verdeata tocata. Se amesteca cu grija pentru a nu se sfarima.
Se serveste imediat
Supa crema cu sparanghel
Timp de preparare:
40 min. (complexitate medie)
Ingrediente:
INGREDIENTE PENTRU 4 PORTII:
- sparanghel proaspata- - 0.350 kg
- unt - 0.100 kg
- ceapa - 0.150 kg
- lapte - 0.750 L
- sare, piper alb macinat
- smantana lichida - 0.200 kg
Mod de preparare:
Sparanghelul se curata, se spala si se taie in bucati mari. Se opresc cateva capete cu floare, care se fierb putin in apa cu sare.
Intr-o oala se pune unt, se adauga ceapa taiata pestisori si sparanghelul bucati. Se soteaza, dupa care se adauga laptele si smantana. Se lasa sa fiarba, la foc potrivit, pana cand se fierb bine legumele. Se lasa apoi sa se tempereze un pic supa, dupa care se mixeaza cu ajutorul unui blender ( sau se paseaza totul printr-o sita ) si se repune la fiert, la foc mic. Se da gustul cu sare si piper alb, sau se pune un pic de delikat, dupa gust. Dupa primele clocote, se opreste focul si supa e gata.
La servire, se pune supa in farfurie, se pun bucatile de sparanghel oprite mai inainte si se decoreaza cu frunzulite de patrunjel.
... si mai gasesti aici: http://www.gustos.ro/retete-traditionale/search/
Cel mai rapid ar fi:sparanghel proaspat se rupe partea atoasa, in tigaie se pun cateva picaturi de ulei de masline si sare grunjoasa su solzisori si se pune sparanghelul fir langa fir si se lasa circa 1-2 minute ( nu mai mult daca este mai gros decat degetul mic)pe fiecare parte. cel la conserva se serveste cu sos din parti egale de ketchup, maioneza si mustar(dupa gustul fiecaruia). pentru omleta se aleg cei mai subtiri se calesc ca mai sus si se adauga in ouale batute si se procedeaza in continuare la fel ca la omleta sau se amesteca putin cand sunt pe foc.
In primul rand, iti recomand sparanghelul alb, nu verde, si musai proaspat, nu fiert, la borcan. Apoi, daca ti se pare ca e usor vested, il poti curata cu instrumentul de curatat cartofi. Eu prefer sa prepar sparanghelul prin fierbere la aburi si imi place sa-l mananc cu ou fiert sau ca carnitura, in sos Bechamel, la diverse preparate pe baza de carne.
Mie imi place sparanghelul facut sote in unt si usturoi, cu piper verde si suc de lamaie la final.
Eu intai il fierb un minut-doua pana se inmoaie, apoi il calesc in unt si il stropesc cu lamaie. In general, merge ca garnitura la fripturi, mai ales de porc, pe gratar.
Gina cum fac sa iau si eu nr tau de tel poate gatim ceva impreuna? ce zici baga id meu feruci_mtv @yahoo.com