Cu Pikant fix de la Dr. Oetker(iute si dulce-acrisor). Alegi ce preferi si urmezi instructiunile de pe plic.Eu folosesc varianta iute la castraveti, gogosari chiar si la muraturi sunt super.
Poti sa pui in borcan rondele de morcov, feliute de usturoi, frunze de telina si bucati de hean.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile primite!
Anul acesta le voi incerca pe toate, cate un pic.
Mai am o intrebara: cineva m-a sfatuit sa pun un varf de cutit de piatra vanata (sulfat de cupru) la un borcan de 3 litrii calculat, tot cu acest scop. Ce parere aveti?
Reteta:
-2kg castraveti proaspeti, o capatina usturoi, doua bucati de hrean mai maricele, crengute de visin, un morcov, un mar, o gutuie, 20-30 boabe de piper, zece frunze de foi de dafin, crengute marar, o lingura cu varf de sare la un litru de apa.
Cum procedezi:speli castraveti si ii lasi sa se scurga de apa, speli toate legume fructe etc.eu iti recomand sa incerci intr-un borcan de sticla(eu asa ii pun)in borcan amesteci castraveti cu toate ingredientele mentionate...Intr-o oala pui apa la fiert cat iti este necesar, cand torni apa fierbinte in borcan o masori, la fiecare litrul de apa pui o lingura de sare, la 3 zile ii vanturi, dupa inca o saptamana (vara)ii vanturi din nou si le mai adougi sare daca este necesar... o poti incerca cu incredere si ai sa fi multumit...
Sotia mea pune de vreo trei ani castravetii la murat in PETuri de 5l si stau extraordinar.Se foloseste reteta clasica dar avantajul este ca sunt mai ermetizati, ca sa spun asa.
Trebuie sa fie tineri, chiar mici, astfel incat miezul sa nu fie dezvoltat.
La borcan cu boabe de mustar si zeama de otet, iar apoi sterilizati asa face mama si iasa f buni
Eu am o reteta care functioneaza intotdeauna. Dupa ce pun castravetii in borcan cu hrean, usturoi, frunze de telina, pun la fiert apa cu sare grunjoasa (la un litru de apa o lingura cu varf de sare), piper si cateva linguri de otet. Dupa ce a dat cateva clocote, torn saramura peste castraveti (nu inainte de a pune 2 cutite sub borcan, ca sa nu crape). Pun o farfurioara deasupra si las pana a doua zi, cand scurg zeama, completez cu zeama ramasa din prima zi, dau din nou in clocot, o racesc, apoi o torn rece din nou peste castraveti. Leg borcanele si le pun pe balcon, care e inchis. Am cam 12-14 grade peste iarna.
Trebuie sa fie proaspat culesi cand ii cumperi pentru murat, ca sa nu se inmoaie miezul. se pun doar cu apa si sare, fiarta si racita cu hrean si anis (marar mai puternic ca aroma) tin borcanele acoperite cu o farfurioara 2 zile si vantur apa. apoi cand se tulbura apa, ii leg si ii pun in camara la intuneric. ies asa cum ai spus tu.
In borcan opariti, 3 zile la rand ii vanturi dupa care pui hrean, rondele de ceapa, morcov, le pui capacul si nu le mai schimbi locul pana ii folosesti... daca vrei in otet, la 1kg de otet pui 3 litri apa